arg
Aktualno

Argeta Exclusive: Ponuditi potrošniku še več in še bolje

Zgodba linije premium namazov Argete Exclusive se je začela pisati leta 2010, ko so v sodelovanju z vrhunskimi slovenskimi in tujimi chefi začeli pripravljati omejene serije namazov, ki so kupce navdušili.

Kot pravijo v Atlantic Grupi, je k razvoju linije sprva prispeval strateško-poslovni cilj premiumizacije osrednje linije Argeta in s tem podpora podobi in percepciji Argete ter ne nazadnje tudi celotni kategoriji paštet. Hkrati so imeli tudi željo oz. vizijo ponuditi potrošniku še več, še bolje in pa nekaj drugačnega za tedanje okvire delovanja kategorije. »Že od svojih začetkov je premium linija mesnih in ribjih namazov vpeta v kulinarično sfero in sodelovanje z vrhunskimi chefi iz Slovenije in celotne regije. S tem Argeta Exclusive sledi svojemu temeljnemu poslanstvu, ki je narekoval tudi sam koncept razvoja linije: demokratizaciji vrhunske kulinarike širši javnosti in s tem približevanje restavracijske izkušnje vrhunskih chefov, ujeti v mali črni dozici, po dostopni ceni,« pravi Vida Kos, mlajša vodja kategorije za blagovno znamko Argeta.

Za vse, ki cenijo kakovost in dobre okuse

Linijo namazov, ki vsako leto preseneča z novimi edicijami presenetljivih kombinacij, so  namenili vsem, ki cenijo kakovost, dobre okuse, se radi predajajo gurmanskim užitkom in radi raziskujejo okuse visoke kulinarike in njenih mojstrov, hkrati pa si vrhunsko izkušnjo želijo poustvariti tudi doma, po dostopnejši ceni. Po besedah Vide Kos je ciljna skupina zahtevna in ceni ne zgolj vrhunske vsebine in videz izdelka, temveč tudi celotno in večplastno uporabniško izkušnjo z blagovno znamko. Zato nenehno iščejo priložnosti, kako premium linijo še bolj približati potrošniku, raziskujejo nove možnosti presenetljive predstavitve linije, hkrati pa to pomeni, da morajo vsako leto še preseči pričakovanja (tako strateška kot pričakovanja potrošnikov).

»Očitno imamo dober nos«

V zgodbi Argeta Exclusive so v preteklih letih svoja poglavja prispevali mnogi vrhunski chefi. Med njimi so slovenske barve zastopali Janez Bratovž iz restavracije JB, Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono, Luka Košir iz gostišča Grič, Gregor Vračko iz Hiše Denk, David Vračko iz restavracije Mak ter chefinja Nina Čarman iz Gostilne Danilo v sodelovanju z bratom Gašperjem Čarmanom, sommelierjem iz eVino – Vinoteke. S Hrvaške sta sodelovala Teo Fernetich iz restavracije San Rocco in Nikola Tadijanović iz restavracije Stari Kaštel, iz Italije pa Alessandro Gavana iz restavracije La Subida.

argeta chefi

»Vsaka zgodba s priznanimi chefi je partnerska zgodba in v naši zgodbi, v naših vrednotah ter samem poslanstvu linije se morajo chefi seveda prepoznati, na tem pa lahko dalje gradimo sodelovanje in razvijamo recepture z njihovi podpisi,« pravi Vida Kos. Na vprašanje, kako izbirajo chefe, pa odgovori: »Mogoče je na tem mestu najbolj primereno, da povzamem besede  idejnega očeta linije, Enza Smrekarja, podpredsednika skupine Atlantic Grupa za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo, ki pravi, da imamo očitno dober nos za povezovanje z bodočimi kuharskimi zvezdami ali že uveljavljenimi chefi v pravem trenutku. Tudi sami zaposleni seveda spremljamo dogajanje na kulinaričnem parketu in spremljamo trende s kulinaričnega področja, tako v Sloveniji kot tudi širše.«

Brez chefove končne potrditve ni novega okusa Exclusive

Ko je chef izbran, si zamisli svojo kombinacijo sestavin, pri čemer navadno izhaja iz svoje kuharske filozofije oz. svojih značilnih oz. signature jedi (bodisi pozdrava iz kuhinje ali hladne predjedi). »V zadnjih letih je že kar v navadi, da gre za lokalne, ekskluzivne sestavine in kombinacije. Seveda chefi pripravijo svoje ideje in predloge, temu pa sledi sestanek z našim razvojnim oddelkom in izkušenimi tehnologi z dolgoletnimi izkušnjami, ki zelo dobro vedo, kaj je v proizvodnji izvedljivo in kaj ne. Vseeno pa se ni še nikoli zgodilo, da bi chef zato moral popolnoma spremeniti svojo recepturo oz. bi jo mi morali konkretno prilagoditi,« pravi Nedeljka Jankovič, regionalna vodja marketinga za blagovno znamko Argeta. Zaradi dolgoletnih izkušenj in znanj sodelavcev iz razvojnega oddelka namreč vedno pridejo do ustreznih rešitev z malimi prilagoditvami, s katerimi se chefi strinjajo. Chefi nato ves čas sodelujejo pri razvoju okusa in izdelek večkrat preizkušajo in potrjujejo, saj brez njihove končne potrditve ni novega okusa Exclusive.

Izzivov ne manjka

Nedeljka Jankovič pove, da je vsak novi Argentin izdelek zahteven, ekskluzivni pa še posebej. Ampak vedno se s tem uspešno soočijo in izpeljejo razvoj in proizvodnjo v obojestransko zadovoljstvo. »A vseeno, zahtevna je že nabava surovin, ker gre tu res za zelo posebne sestavine, iz chefu poznanih in pomembnih lokacij oz. dobaviteljev. Prva težava je lahko že v tem, da ti navadno nimajo na voljo želenih količin. Potem moramo skupaj priti do ustrezne specifikacije surovine, torej da jo morajo pripraviti na poseben za nas ustrezen način. Nadaljnji postopki so nam sicer dobro znani in obvladljivi, vendar tudi v sami proizvodnji ne manjka izzivov. Vendarle delamo z novimi sestavinami, ki se med našim tehnološkim procesom obnašajo drugače kot v chefovi kuhinji, kjer je postopek enostavno prilagoditi sami sestavini. Na prilagoditvi tehnološkega procesa oz. recepture delamo tako dolgo, dokler ni končni izdelek resnično dober, ekskluziven in potrjen od vseh, predvsem od chefa,« pove sogovornica.

Trženjsko strategijo prilagajajo vsaki liniji posebej

Na srečo pa je njihov trud na koncu poplačan, saj se prodaja iz leta v leto zvišuje. Kupci linije Argeta Exclusive so vsi, »ki cenijo dober zalogaj in visoko kuhinjo, ljudje, ki so res pravi gurmani, občasno tudi takšni, ki se le ob posebnih priložnostih želijo nagraditi z resnično posebnim namazom in si doma ustvarijo resnično vrhunsko kulinarično izkušnjo za zares dostopno ceno,« pravi Nedeljka Jankovič. Dobra prodaja je po njenih besedah tudi posledica vedno večje prepoznavnosti blagovne znamke Exclusive, marketinških vlaganj v njeno promocijo, prepoznavnosti chefov in seveda vseh drugih elementov trženjskega spleta – od distribucije, dodatnih izpostavitev, znamčenja prodajnih mest do vedno novih, zanimivih in drugačnih okusov.

Trženjsko strategijo sicer prilagajajo vsaki liniji Argete posebej, saj ima vsaka svojo identiteto, vizualno podobo in ciljno skupino, komunikacija pa temu sledi. Pri namazih Exclusive tudi komunikacijske kanale izbirajo liniji primerno. »Običajno organiziramo dogodek, ki mu namenimo veliko pozornosti, proračuna in seveda časa, saj pripravimo resnično ekskluzivno in vrhunsko kulinarično izkušnjo za vse prisotne. To so predvsem ljudje iz medijskih krogov, ki skozi dogodek spoznajo zgodbo ustvarjalcev namaza in seveda njegovega okusa,« opišejo strategijo.

»Vsako leto gremo na področju komunikacij še korak dlje«

Pri Argeti Exclusive se v oglaševanju osredotočajo predvsem na vizualno oglaševanje na zunanjih površinah in na oglaševanje na spletu. Zelo pomembna so tudi prodajna mesta, ker gre tu za zadnji korak nakupne odločitve, ki mora končnega kupca prepričati. »Tudi tu smo inovativni v smislu pozicije, samih vizualov in nagovora kupca, seveda pa je komunikacija prilagojena chefom, njihovi zgodbi in okusu, ki so ga razvili v sodelovanju z nami, zato je vsako leto komunikacija edinstvena in neponovljiva,« pravijo.

Poleg tega naredijo na področju komunikacij vsako leto še korak dlje. Lani na primer so v sodelovanju s strokovnjaki prvič ustvarili »zvočni okus« oz. podpis posameznega okusa Exclusive, pripravili pa so še 360-stopinjske virtualne videoposnetke z Luko Koširjem, intervjuje z bratoma Vračko in letošnjo nagradno igro z Nino in Gašperjem Čarmanom. »Naj omenim še, da smo v produktnem smislu letos ustvarili resnično popolno kombinacijo vina in ekskluzivnega delikatesnega namaza, ki sta delo brata in sestre, vrhunskega sommelierja in chefinje, skozi katerega kupcem omogočamo t. i. 'perfect pairing' vina in hrane, ki so ga lahko deležni v zares vrhunskih restavracijah,« doda Nedeljka Jankovič.

Na koncu pogovora pove še, da nas v prihodnjem letu pri blagovni znamki Exclusive čaka veliko sprememb – od spremembe embalaže do novega rednega okusa, seveda pa lahko znova pričakujemo resnično posebne in ekskluzivne zgodbe z novim slovenskim chefom ali chefinjo. »V komunikacijskem smislu pa bomo zagotovo zopet poskusili iti še korak naprej in poskusiti kaj novega. Vse je odvisno od tega, kdo bo chef in kakšna bosta njegova zgodba in okus, ki sta vedno v središču vseh naših marketinških aktivnosti za izdajo Limited Edition Argete Exclusive,« sklene.

Članek je bil izvorno objavljen v tiskani reviji Marketing magazin, januar-februar 2022, #487-488. Revijo lahko naročite na info@marketingmagazin.si.

Intervju

z
20. 11. 2024

Ob 30. obletnici delovanja najbolj prepoznavne in priznane znamke v svetu moške mode v…

gizem
16. 11. 2024

O programih izobraževanja in usposabljanja zaposlenih smo se pogovarjali z Gizem Ozturk,…

Sasha Savić
09. 11. 2024

Ključ do uspeha vsakega vodje je v tem, da najde prave ljudi, je prepričan Sasha Savić,…

Moj glavni kriterij pri izbiri ljudi je bil občutek, da posameznik pred mano goji globoko strast do oglaševalske industrije in blagovnih znamk ter to…

Naši avtorji