el classico
Aktualno

Prvi El Clásico na Areni Sport

V oktobru 2021 lahko športni navdušenci pričakujejo najbolj atraktiven obračun španske lige, znameniti El Clásico.

Nogometni derbi med kluboma FC Barcelona in Real Madrid C.F. bo letos pospremil nov komentatorski glas Tineta Zupana, kar naznanja veliko osvežitev teh močno gledanih tekem.

Prvi El Clásico v sezoni 2021/22 bo v nedeljo, 24. oktobra 2021, ob 16:15. Tekma bo na stadionu Camp Nou, domačemu prizorišču katalonskega kluba. Tudi tokrat bodo nogometni navdušenci po vsem svetu pospremili novo poglavje v zgodovini največjih španskih rivalov, v Sloveniji ekskluzivno na športni televiziji Arena Sport, na programu Arena Sport 1.

Novi glas klasičnega obračuna

»Počaščen in vesel sem, da so mi na Areni Sport Slovenija zaupali takšno nalogo. El Clasico sodi v skupino redkih tekem, ki jih kot športni komentator moraš komentirati vsaj enkrat v življenju. Zagotovo je eden od vrhuncev kariere vsakogar v našem poklicu. Za takšne tekme živimo in delamo,« je pred novim kariernim podvigom povedal Tine Zupan. Pravi, da se v rivalstvu Barcelone in Reala prepletajo nogometni glamur, veličastna preteklost, španska notranjepolitična situacija ... in vse to daje tekmi poseben lesk. »Z vsem spoštovanjem do drugih tradicionalnih velikanov, ki so del evropske nogometne aristokracije, sta Real in Barcelona najprestižnejša kluba na svetu,« pravi Zupan, ki je prepričan, da sta kluba kot jin in jang: popolno nasprotje, a se medsebojno definirata. Ne moreta drug z drugim, drug brez drugega še težje.

Stanje Barcelone in Real Madrida pred prvim El Clásicom sezone

Barcelona že dolgo, če sploh kdaj, ni bila v tako klavrnem stanju kot trenutno. Obupno vodenje kluba prejšnje uprave in finančna kriza nogometne industrije v času pandemije sta pustila močne posledice. »Imajo nekaj zelo zanimivih mladih igralcev, ekstremnih talentov, za katere pa je igranje ključne vloge v takem klubu trenutno še prezahtevna naloga. A Barca je v težkih situacijah v preteklosti velike tekme vseeno znala odigrati dobro. Madrid je vendarle vedno posebna motivacija v Kataloniji,« razlaga Zupan. Na drugi strani je Real veliko bolje pripravljen, v zadnjih letih je deloval bolj pragmatično, pri poslovanju pa umirjeno. »Predsednik Florentino Perez se je v zadnjih letih precej odmaknil od politike kupovanja največjih zvezdnikov in se usmeril v zbiranje največjih nogometnih talentov na svetu. Zdaj ima zaradi tega precej več zaledja v mladih igralcih, ki so medtem tudi že prehodili določeno pot dozorevanja.« Vsekakor torej prehajamo v obdobje, ko bodo osrednje vloge prevzemali novi obrazi.

Kaj pa »Messi učinek«?

Vsekakor je na mestu tudi vprašanje, kakšno vrednost ima El Clásico brez Messija, ki je sam po sebi tako močna znamka, da zna celo preseči klub, kjer igra. Podobno je bilo z odhodom Cristiana Ronalda iz Madrida. Direktni dvoboji Messi - Ronaldo so leta in sezone definirali ta obračun. A vseeno sta oba klub že v preteklosti izgubljala svoje velikane, El Clásico pa se je igral naprej.

»Morda je največ prestiža v primerjavi z bližnjo preteklostjo ta tekma izgubila zato, ker je več ne igrata dve najmočnejši ekipi v evropskem nogometu. Ampak v smislu zanimivosti, rivalstva, vseh čustev, ki jih ta dvoboj prinese, bo El Clásico vedno El Clásico. Če se pri Barceloni radi s svojim sloganom pohvalijo, da so več kot klub, je ta tekma več kot le nogometna tekma. Ima neizmerljivo kulturnozgodovinsko vrednost. Kjerkoli in kadarkoli,« zaključuje Tine Zupan in gledalce vabi, da se mu 24. oktobra 2021 pridružijo na programu Arena Sport 1 v novem poglavju najzanimivejših tekem španske lige.

484

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

moynihan
09. 10. 2021

Med številnimi uglednimi mednarodnimi govorci na festivalu kreativnosti Zlati boben bo…

Neuspeh se pogosto stigmatizira in redko slavi kot učna izkušnja. Posledično mnogi odrasli in otroci nimajo zdravega odnosa do neuspeha ali tveganja.

roman
08. 10. 2021

Ob tridesetletnici delovanja agencije Votan komunikacije smo se pogovarjali z njenim…

Filozofije, ki stoji že 30 let, tako kot ne menjaš konja, ki zmaguje, ne gre spreminjati. Pri nas je na prvem mestu kultura, tako v medčloveških kot…

škrabec 2
06. 10. 2021

»Če bi v Evropi za 10 % povečali delež na novo zgrajenih hiš iz lesa, bi količino CO2…

Prepričani smo, da lahko preko paviljona predstavimo tip lesene gradnje, ki vsebuje vsa trajnostna načela, se zmore prilagajati še tako zahtevnim…

Naši avtorji