bla
Aktualno

Umetnost virtualnih pičev

Če so bili virtualni piči pred pandemijo za marsikatero slovensko agencijo stvar »eksotike« ali celo nebodigatreba, so danes del procesa. Ker je manj stikov v živo, skušajo agencije potencialne naročnike prepričati vsaka na svoj način.

Medtem ko se tudi v Sloveniji vse bolj ali manj vrača k ustaljenemu načinu poslovanja, so se nekateri vzorci iz »koronadobe« ohranili. Med njimi so tudi virtualni piči oziroma »zoomanje«, kjer marsikateri del pičev v živo (za številne nepotrebni) ni prostora. Dobre novice, če želite predstaviti zgolj trda dejstva. Vendarle pa gre za predstavitve ljudem in ljudje se radi zabavamo. Kako zabavati ali vsaj izstopati ob upoštevanju dejstva, da je potencialni naročnik po vsej verjetnosti sit video predstavitev? Predstavnike agencij SHIFT, AV studio, Trampolin in Luna TBWA smo vprašali še, ali trenutno »pičajo« bolj v živo ali virtualno.

Na virtualnih pičih so odločitve bolj racionalne

V agenciji SHIFT imajo po besedah direktorice Špele Žorž veliko izkušenj z virtualnimi piči. »Na splošno moram reči, da so bili vsi do zdaj profesionalno pripravljeni in »odpeljani«, tako da se na to temo absolutno ne moremo pritoževati. Je pa zgolj virtualni stik zagotovo bolj osiromašen kot stik v živo, sploh, če gre za naročnike, s katerimi se profesionalno še ne poznamo,« je povedala sogovornica. Po njenih izkušnjah je virtualno kemijo med ekipami neprimerno težje izmeriti, zato so odločitve naročnikov na tovrstnih pičih pogosto bolj racionalne, kar pa ni nujno najboljši recept za dolgoročen odnos ali izjemen rezultat. »Na pičih namreč naročniki ne izbirajo zgolj slik in idej, temveč predvsem ljudi oziroma ekipo, ki ji lahko zaupa in s katero lahko skupaj ustvari presežen projekt. In to je seveda bistveno lažje izbrati v živo,« ugotavlja. SHIFT sicer trenutno sodeluje tako na »živih« kot tudi na virtualnih natečajih, pri čemer pa Žorževa iskreno priznava, da so jim prvi v veliko večje veselje.

Preko kamere in mikrofona se izgubi pomembna dimenzija

V AV studiu so si po besedah kreativnega direktorja Jureta Tovrljana skozi obdobje nekako uspeli privaditi na spletne predstavitve. »Sicer mislim, da govorim tudi za večino kolegov, ko rečem, da bi si jih želeli čim manj in čim več tistih v živo. Preko kamere in mikrofona se izgubi pomembna komponenta oziroma dimenzija, ki je pri »pičanju« zelo pomembna. Prilagajati tempo, intenziteto predstavitve in čustva odzivom poslušalcev je nekaj, kar v spletnem svetu skoraj ni mogoče,« ugotavlja Tovrljan. Sogovornik sicer ne verjame, da obstaja ultimativni recept za izstopanje na virtualnem piču. Mislim, da je predvsem še večji poudarek na vsebini. Za vse ostalo je manj prostora. Torej, ja, recept je strnjena, jasno predstavljena vsebina, ki prepriča sama po sebi. In manj slajdov, ki bi lahko kogarkoli uspavali.« Za vzpostavljanje »kemije« med agencijsko ekipo in naročnikom vidi vzporednice z vsakdanjim življenjem. »Z nekom se bolj »začutiš« kot z drugim. Kar je povsem normalno in razumljivo.  Sčasoma se kaže vzorec, da so bolj problematične tiste predstavitve, ko je na drugi strani 15 ali več ljudi, časa pa malo. Posledično izpade vse skupaj manj osebno kot sicer.« V AV studiu trenutno – kot pravi, sogovornik, na žalost – več predstavitev opravijo preko spleta. »Tega smo že vsi navajeni in verjamem, da bo do določene mere ostalo prisotno.«

Pomembno je obdržati pozornost

V agenciji Luna TBWA je kot delu agencijske mreže TBWA mreže veliko sestankov in različnih predstavitev potekalo virtualno že iz obdobja pred pandemijo, tako da jim takšni piči po besedah Martina Starihe, direktorja naročnikov v Luni TBWA, niso predstavljali večjih težav. »V prvem mesecu je bila tukaj seveda prisotna manjša negotovost zaradi tehničnega vidika, ali bo vse funkcioniralo, ali se bodo videi slišali in ali bo internetna povezava zdržala. Ampak to so stvari, na katere nimamo popolnega vpliva,« je povedal. Pri vsaki predstavitvi se mu zdi pomembno, da naročnik v čim večji meri začuti kulturo in delovanje agencije ter da je predstavitev čim bolj dinamična in osredotočena. »Namreč delo iz udobne domače pisarne »omogoča«, da nam misli in pozornost med pomembno predstavitvijo hitro uidejo kam drugam. Zato mora biti sama predstavitev vsebinsko zanimiva in osredotočena, dinamiko pa dosežemo z razdeljenimi vlogami govorcev. Naročnikom pa je všeč tudi, če se jih preseneti s kakšno idejo, ki je izven brifa,« pojasnjuje. Obstoječi naročniki agencijsko ekipo poznajo že iz »ne-virtualnega# obdobja, tako da z vzpostavljanjem kemije na tem mestu nimajo težav. Pri naročnikih, s katerimi se še ne poznajo, pa skušajo vzpostaviti dobro energijo s čim bolj pristno predstavitvijo tega, kdo so in v kakšnem okolju ter kulturi delajo. »To skušamo doseči s predstavitvijo agencije in ekipe na zanimiv način, za zelo dober »icebreaker« pa so se izkazala virtualna ozadja na Zoomu ali Teamsih, prilagojena naročniku, saj jih je vsak takoj opazil. Seveda pa na prijetno vzdušje vplivajo tudi pogovori o različnih življenjskih situacijah, v katerih smo se znašli znotraj nove realnosti.« Trenutno v večini primerov potekajo prezentacije virtualno, so pa tudi določene izjeme, ko izvedejo srečanje v živo ( seveda ob upoštevanju vseh potrebnih pogojev PCT). 

Piči niso problem, ker jih pač ni

Po drugi strani v mariborski agenciji Trampolin težav z virtualnimi piči po besedah kreativnega direktorja Tineta Lugariča nimajo. »Ena od razlik studia Trampolin je tudi ta, da na piče ne hodimo. Še posebej ne na piče v takšni obliki, kot trenutno v industriji so. Veliko povabljenih agencij, brez finančnih nadomestil, netransparentna pravila igre, pogosto spreminjanje izhodišč tekom procesa ali celo po zaključni prezentaciji. Vse to običajno ogrozi kakovost outputa in tudi odnose, mi pa želimo prav nasprotno,« pojasnjuje. Kot pravi, verjamejo v drugačen način dela, ki temelji na tesnem sodelovanju in zaupanju že od začetnih faz in v procese, kjer je glavno vodilo zavezanost h kakovosti tega, kar skupaj počnejo. »V času našega obstoja, ki je trenutno mnenj kot eno leto, smo bili povabljeni na veliko pičev in pozitivno nas je presenetil odziv pravzaprav vseh, ki so nas povabili, in s katerimi smo delili naš pogled na piče. Vsi so zelo pozdravili naš pogled in se strinjali, saj so tudi za naročnike piči naporni in prevečkrat prejete rešitve ne zadovoljujejo njihovih pričakovanj. Pri nekaterih pa se je celo zgodil scenarij, ki ga zelo pozdravljamo. Namreč, zaradi želje po delu z nami, je nekaj naročnikov preklicalo sprva planiran pič in se odločilo za tesno in kakovostno sodelovanje z nami. Skupaj sedaj pripravljamo super stvari.« Ob tem Lugarič poudarja veselje, da se nanje obračajo naročniki z željo po delati bolje, in tudi z željo po vpeljavi boljših procesov dela. »V portfelju imamo trenutno tudi precej naročnikov, ki delujejo na mednarodnih in celo globalnih trgih. V teh primerih je nujno, da so procesi agilni, jasni in da omogočajo stalno napredovanje in ne vrtenje v krogih. Kakovost je tista, ki nas v Trampolinu vodi.« Pred začetkom sodelovanja z naročnikom tako vedno opravijo nekaj kalibracijskih krogov, kjer ugotovijo, če so pravi »fit« drug za drugega. »Ko smo do dovoljšnje mere prepričani, da lahko skupaj res zagotovimo pogoje za dobro delo in dober output, ki bo navduševal, potem gremo v sodelovanje. Dogovorimo se za način dela in se procesa tudi držimo, saj je vedno zastavljen zelo agilno in se lahko hitro odziva na nepredvidene izzive. Seveda se zgodi tudi, da se kje zaplete, a takrat takoj opravimo kalibracijske pogovore z odločevalci in čim hitreje rešimo zadevo. Prisegamo na iskrene, korektne in človeške odnose, radi se tudi nasmejimo in nasploh delamo v dobri, pozitivni energiji. Ta se tudi čuti v izdelkih, ki jih skupaj  ustvarimo,« sklene Lugarič.

486

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

mija
20. 11. 2021

Futura DDB je letos že trinajstič stala na zmagovalnem odru Slovenskega oglaševalskega…

Sebe najlažje opredelim kot vodjo, ki deluje z zgledom, ki ima visoko postavljene osebne cilje in mu je pomembno, da pri svojem delu uživa. Osebno me…

bla
17. 11. 2021

Big Bangov naziv spletnega trgovca leta v regiji je zagon za nove izboljšave, pravi Peter…

bla
15. 11. 2021

Nika Kristina Butina, direktorica startupa Epidemic, je z bralci MM-a delila izkušnjo…

Naši avtorji