Gault&Millau podelil nagrade za gastronomske dosežke v Sloveniji
Gault&Millau Slovenija je na včerajšnji slavnostni prireditvi v Hotelu Slon podelil posebne gastronomske nagrade. Za letošnjo izdajo so slovenski inšpektorji obiskali več kot 200 gostiln, restavracij in lokalov.
Eva Peserl
Slovenija je geografsko majhna, a gastronomsko bogata, pravijo v Gault&Millau Slovenija, ki so v izbor najboljših za leto 2024 poleg starih znancev uvrstili tudi mnogo mladih in svežih gastronomskih imen, ki navdušujejo s kulinariko in razvojnim potencialom.
Mira Semić, direktorica Gault&Millau Slovenija, je za MM povedala: »Pri letošnjem izboru je zanimivo in posebno, da je prišlo na plano veliko mladih in mlajših ljudi. Bilo bi jih še veliko več, ampak se je žal nekaj restavracij zaprlo, nekaj pa se jih je preselilo. Po pravilih oz. kriterijih Gault&Millau-ja, pa ne moremo dodati v knjigo restavracij, ki ne delajo že vsaj najmanj šest mesecev.«
Dodaja, da gre slovenska kulinarika z velikimi koraki naprej: »Lahko jo občudujemo, lahko ji aplavdiramo, saj je res, res dobra.«
Kdo pa so nagrajenci?
Gault & Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše restavracije letos podelil desetim slovenskim restavracijam. Podelil je tudi nazive chefa leta, chefa prihodnosti in chefa tradicije.
Najboljše restavracije:
Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18,5/20
Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20
Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17,5/20
Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20
Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20
Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17,5/20
Restavracija Strelec, Ljubljana, 17,5/20
Restavracija Mak, Maribor, 17/20
Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20
JB restavracija, Ljubljana, 17/20
Chef leta: David Žefran, Restavracija Milka, Kranjska Gora
Chef prihodnosti: Ago Špacapan, Špacapanova hiša, Komen
Chef tradicije: Simo Komel, Bistro Grad Štanjel, Štanjel
Mladi talent: Rok Smonkar, Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
Najboljša slaščičarja: Saša Mišič in Matevž Kmet, Restavracija Cubo, Ljubljana
Najboljši POP: Etno hiša Baščaršija, Maribor
Najboljši sommelier/natakar: Andrej Kurež, Restavracija Hotela Marina, Izola
Inšpektorji Gault&Millau Slovenija skozi vse leto restavracije po vsej državi obiskujejo anonimno in brez najave. Svojo izkušnjo nato celovito ovrednotijo – od prihoda do vrat lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje ter tudi vzdušje in vodenje. Restavracijo glede na izkušnjo nato nagradijo z največ 20 točkami.