gault
Aktualno

Gault&Millau podelil nagrade za gastronomske dosežke v Sloveniji

Gault&Millau Slovenija je na včerajšnji slavnostni prireditvi v Hotelu Slon podelil posebne gastronomske nagrade. Za letošnjo izdajo so slovenski inšpektorji obiskali več kot 200 gostiln, restavracij in lokalov.

Slovenija je geografsko majhna, a gastronomsko bogata, pravijo v Gault&Millau Slovenija, ki so v izbor najboljših za leto 2024 poleg starih znancev uvrstili tudi mnogo mladih in svežih gastronomskih imen, ki navdušujejo s kulinariko in razvojnim potencialom.

Mira Semić, direktorica Gault&Millau Slovenija, je za MM povedala: »Pri letošnjem izboru je zanimivo in posebno, da je prišlo na plano veliko mladih in mlajših ljudi. Bilo bi jih še veliko več, ampak se je žal nekaj restavracij zaprlo, nekaj pa se jih je preselilo. Po pravilih oz. kriterijih Gault&Millau-ja, pa ne moremo dodati v knjigo restavracij, ki ne delajo že vsaj najmanj šest mesecev.«

Dodaja, da gre slovenska kulinarika z velikimi koraki naprej: »Lahko jo občudujemo, lahko ji aplavdiramo, saj je res, res dobra.«

zzz

Kdo pa so nagrajenci?

Gault & Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše restavracije letos podelil desetim slovenskim restavracijam. Podelil je tudi nazive chefa leta, chefa prihodnosti in chefa tradicije. 

Najboljše restavracije:

Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18,5/20

Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20

Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17,5/20

Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20

Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20

Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17,5/20

Restavracija Strelec, Ljubljana, 17,5/20

Restavracija Mak, Maribor, 17/20

Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20

JB restavracija, Ljubljana, 17/20

 

Chef leta: David Žefran, Restavracija Milka, Kranjska Gora

Chef prihodnosti: Ago Špacapan, Špacapanova hiša, Komen

Chef tradicije: Simo Komel, Bistro Grad Štanjel, Štanjel

Mladi talent: Rok Smonkar, Posestvo Gjerkeš, Fikšinci

Najboljša slaščičarja: Saša Mišič in Matevž Kmet, Restavracija Cubo, Ljubljana

Najboljši POP: Etno hiša Baščaršija, Maribor

Najboljši sommelier/natakar: Andrej Kurež, Restavracija Hotela Marina, Izola

 

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija skozi vse leto restavracije po vsej državi obiskujejo anonimno in brez najave. Svojo izkušnjo nato celovito ovrednotijo – od prihoda do vrat lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje ter tudi vzdušje in vodenje. Restavracijo glede na izkušnjo nato nagradijo z največ 20 točkami. 

 

Intervju

Mojmir Šiftar
23. 12. 2024

Osrednji intervju v tokratni prilogi KuhaMMo smo namenili Mojmirju Šiftarju, chefu, ki…

Pen Klub je moj »zen garden« ali oaza miru. Tam lahko sprostim vso svojo kreativnost in resnično imam proste roke, da ustvarjam po svoji želji.

Monika Zajc
30. 11. 2024

Na naslovnici MM #521 je Monika Zajc, ki je pred letom dni prevzela vodenje digitalne…

Že od mladosti si vedno znova ponavljam: če sem dovolj pogumna, da začnem, sem dovolj pogumna, da uspem. Imam zelo enostavno strategijo, ki je vsaj v…

Hana Souček Martinc
30. 11. 2024

3. decembra bomo praznovali »ta veseli dan kulture«, mi pa smo se s Hano Souček Martinc…

»Kulturni projekti pogosto zahtevajo posebne pristope, ki vključujejo poudarjanje osebnega in estetskega vpliva. Ta vrsta komuniciranja se osredotoča…

Naši avtorji