Petra Krulc
Kolumne

Ta strašna sprememba službe

V 17-ih letih na Greyu sem bila soočena z veliko izzivi vseh barv in velikosti. Tisti, ki so z menoj bili bitke, z menoj nazdravljali, ko smo osvajali lovorike, ali si skupaj z mano lizali rane ob padcih, lahko potrdijo, da nisem med tistimi, ki se zlahka

Spremembe v življenju so edina stalnica našega življenja in v večini niso nikoli udobne. Strah pred spremembami pa je eden od najpogostejših strahov, s katerimi se soočamo. Tako zasebno kot pri delu. Ohromljeni od strahu lahko obtičimo, čeprav nam morda delo, ki ga opravljamo, ne prinaša več nobenega smisla. V dveh desetletjih profesionalne poti sem se znašla v številnih neudobnih situacijah; prinesle so izkušnje, ki so me izoblikovale. A odpoved prinese tudi svojevrstno neudobje, ki se mu nikakor ne moremo izogniti, in to je nujno za premik naprej, še posebej če zapuščate podjetje, ki ste mu bili predani dlje časa.

Imeli boste občutek krivde

Če ste tako kot jaz dali odpoved v podjetju, za katerega vam ni vseeno – ne le da vam ni vseeno, to podjetje je bilo do nedavnega del globljega smisla vašega življenja –, se boste v prvi fazi po odpovedi nedvomno soočili z močnim občutkom krivde. Počutili se boste krive za vse izzive, ki jih podjetju prinaša vaš odhod, in nažiral vas bo dvom, ali ste se odločili prav. A takšen odziv je normalen. Ni vam vseeno za podjetje, ki ga zapuščate.

Spraševali se boste, ali bodo sploh opazili, da vas ni več

Sodelavci, ki jih zapuščate, so vas na nek način dopolnjevali, zato vam ni vseeno, kako se bodo razpletli odnosi z njimi. Če ste ekipo tudi vodili, se sprašujete, ali vas bodo vaši mentoriranci pogrešali, saj se zavedate, da jih boste pogrešali vi. V fazi odhoda je ta občutek neizogiben, saj se boste morali korak za korakom izključiti iz aktivnosti podjetja, kar pa prinese tudi svojevrsten občutek žalosti. Ni vam namreč vseeno za odnose, ki ste jih zgradili.

Vznemirjenje in strah ob misli na konec

Bolj ko se bo bližal »the day«, bolj se boste soočali z enakomerno mešanico olajšanja in stiske. Olajšanje zato, ker so bo končno začelo nekaj novega (kar ste si seveda želeli), in stiska zato, ker boste naredili konec pomembnemu delu svojega življenja. Zdelo se vam bo, da niste še vsega povedali, predali ali doživeli, da vam zmanjkuje časa v zgodbi, ki jo končujete. Ni vam vseeno za sledi, ki jih puščate za seboj.

Obdobje odhoda pa s seboj prinese tudi veliko pozitivnih čustev, ki jim morate dati pravo težo.

Počutili se boste neizmerno motivirane

Kljub temu da je bilo obdobje pred odpovedjo verjetno eno od vaših bolj apatičnih, boste v trenutku, ko boste dali odpoved, čutili neizmerno mero motivacije za delo. Sanjarili boste o novi službi, svoji novi vlogi in prebedeli veliko noči ter orkestrirali nove zmage. Motivacija za novo zgodbo je izjemno pomembna, saj vam bo ob poplavi drugih manj prijetnih čustev pomagala ohraniti fokus na nov začetek. Le pazite, da vas ne izčrpa.

Sodelavci vas bodo ganili do solz

Sodelavci vas bodo presenetili. V času odpovedi vam bodo večkrat povedali, zakaj vas cenijo, zakaj vas bodo pogrešali in zakaj so veseli, da so lahko delali z vami. Nekateri bodo iskreni, drugi vljudni, spet tretji se vas bodo izogibali. Čeprav ste bili morda prepričani, da vas nihče ne bo pogrešal, ni tako. Če ste v podjetju pustili pozitivne sledi, so tam zagotovo ljudje, ki cenijo vaš prispevek. Naj vam ne bo nerodno; skromno sprejmite njihove komentarje ali hvale in poskrbite, da se tudi sami zahvalite vsem, ki so bili pomemben del zgodbe, ki se zaključuje. Pri tem bodite iskreni in resnični. Zaključite zgodbo srčno in pozitivno.

Postali boste neizmerno hvaležni

Ob koncu vsake življenjske zgodbe se nam odslika vse, kar bo z nami ostalo za vedno. V odpovednem obdobju boste bolj kot kdaj koli prej razumeli, kaj ste se v podjetju, ki ga zapuščate, naučili. Hvaležni boste za vse izkušnje, ki so vas izoblikovale, za vse ljudi, ki so vas navdihnili ali vam stali ob strani. Postali boste neizmerno hvaležni za vse, kar ste doživeli.

Zapišite si vse, za kar ste hvaležni. Na novem delovnem mestu vam bo ta seznam prišel prav, saj vas bo vedno znova spomnil na neizmeren kapital, ki ga zaradi preteklih izkušenj nosite s seboj. Izkušenj, ki so za vedno vir vaših moči.

493-494

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

answear
17. 08. 2022

Modna spletna trgovina Answear je od junija na voljo tudi v Sloveniji.

Zavedamo se, da dandanes biti le spletna modna platforma, ki ponuja nakup modnih artiklov, ni dovolj. Želimo biti več kot to. Prav tako se ne imamo…

almas
13. 08. 2022

Eden od večjih izzivov, s katerimi se je Svetlana Almaš, direktorica marketinga in…

»Pogosto ljudje na korporacije gledajo kot na dinozavre, okostenele strukture, ki le počasi sledijo spremembam, a realnost je, vsaj pri nas, zelo…

zadravec
12. 08. 2022

Poslovni svetovalec Domen Zadravec nam je v intervjuju za MM zaupal, kako je sodelovati z…

Pri vsakem hitro rastočem, uspešnem podjetju gre za enkratno kombinacijo dejavnikov, kot so znanje, inovativnost, strast, vizionarstvo, podjetnost in…

Naši avtorji