san pellegrino
Aktualno

Bo slovenska jed najbolj trajnostna na svetu?

Na tekmovanju za mlade kuharje S.Pellegrino Young Chef se bo za nagrado za družbeno odgovornost potegoval mladi slovenski kuharski mojster Žiga Koprivc. 

Žiga Koprivc se je na regijskem finalu za JV Evropo in Mediteran prebil v svetovni finale, za nagrado pa se bo potegoval z jedjo Just the two of us. Krožnik je sestavil iz samo petih lokalnih sestavin – slovenske postrvi, lipe, medu, soli in vode –, pri tem pa poudaril, da moramo biti pri trajnosti vsi bolj kritični, bolj pozorni in prepoznavati zeleno zavajanje, še posebej pa bi morali premagati zakoreninjene predsodke. »Žal so predsodki pred uživanjem kosov, ki niso file ali zrezek, še zelo močni in tako zavržemo veliko hrane,« opozarja mladi chef.

Slovenija je na tekmovanju zelo uspešna

Za kar najboljši nastop slovenskih tekmovalcev na S. Pellegrino Young Chef Academy, ki so ga prvič organizirali leta 2015, skrbi Lili Vodušek, produktna vodja blagovne znamke S. Pellegrino za Slovenijo pri podjetju Merit HP. Izpostavila je, da je Slovenija na letošnji izdaji tekmovanja dosegla izjemen uspeh; poleg Grčije smo namreč edina država, iz katere sta se v regijski finale uvrstila kar dva chefa – poleg Žige Koprivca še Mojmir Šiftar, ki je že leta 2015, takrat kot komaj 22-letni mladenič, oral ledino za sodelovanje Slovencev na tem prestižnem tekmovanju.

ziga, mojmir

Žiga Koprivc (levo) in Mojmir Šiftar 

Tekmovanje, ki odpira vrata

Lili Vodušek je tekmovanje opisala kot najpomembnejše tekmovanje za mlade chefe na svetu, ki pomeni izjemno priložnost, da se predstavijo in prodrejo na svetovni kulinarični oder, kar ni enostavno. »Na sodelovanje se je treba dobro pripraviti, a v Merit HP jim stojimo ob strani pri vsaki nalogi in v vseh fazah – strokovno, logistično, komunikacijsko, finančno, pomagamo pripraviti res dobre prijave in kot prava ekipa držimo skupaj. Tudi če ne zmagajo, se jim odprejo številna vrata, postanejo del družine SPYCA, povabljeni so k sodelovanju v različnih projektih, zanje akademija organizira delavnice, predavanja, druženja, pridobivajo pa tudi novo znanje in stike,« pravi. Ob tem je izrazila upanje, da se bodo mladi tudi v prihodnje odločali za sodelovanje, še posebej pa si želi, da bi se za prijavo odločilo tudi več deklet.

tomaz, lili

Tomaž Kavčič in Lili Vodišek (Merit HP) 

Intervju

Mojmir Šiftar
23. 12. 2024

Osrednji intervju v tokratni prilogi KuhaMMo smo namenili Mojmirju Šiftarju, chefu, ki…

Pen Klub je moj »zen garden« ali oaza miru. Tam lahko sprostim vso svojo kreativnost in resnično imam proste roke, da ustvarjam po svoji želji.

Monika Zajc
30. 11. 2024

Na naslovnici MM #521 je Monika Zajc, ki je pred letom dni prevzela vodenje digitalne…

Že od mladosti si vedno znova ponavljam: če sem dovolj pogumna, da začnem, sem dovolj pogumna, da uspem. Imam zelo enostavno strategijo, ki je vsaj v…

Hana Souček Martinc
30. 11. 2024

3. decembra bomo praznovali »ta veseli dan kulture«, mi pa smo se s Hano Souček Martinc…

»Kulturni projekti pogosto zahtevajo posebne pristope, ki vključujejo poudarjanje osebnega in estetskega vpliva. Ta vrsta komuniciranja se osredotoča…

Naši avtorji