bla
Intervju

Glavno besedo imajo še vedno proizvajalci kozmetike

Judita Železnik (Kozmetika Afrodita) je na 09Diggitu predstavila prihodnost kozmetike, in sicer preko štirih »vročih kozmetičnih trendov« za leto 2022, ki izkazujejo vse večje potrebe in pričakovanja popolnoma različnih generacij potrošnikov.

Zgodba in razvoj Kozmetike Afrodita sta tudi dober primer, kako uspešno krmariti med več kot petdesetletno tradicijo in novo digitalno realnostjo ter pri tem ostati zaupanja vredna in trendovska blagovna znamka.

Na 09Diggitu ste govorili o štirih kozmetičnih trendih. Lahko namignete, kateri so to?

Globalni kozmetični trendi za leto 2022, ki prinašajo nove vonje, okuse, aktivne sestavine ter ideje za nove kozmetične izdelke s področja obrazne nege, so: »cleanical kick«, »go green, go clean«, »health & wellness« in »gen Z wave«. Prvi trend kot posledica covidnega obdobja močno spodbuja razvoj izdelkov, ki zagotovijo zaščito kožne bariere in podpirajo holističen pristop k negi. »Go green, go clean« že z imenom ponazarja trajnostni pristop pri oblikovanju izdelkov, medtem ko »health & wellness« odkriva pomembnost zdravega spanja za kožo ter veliko zanimanje vplivnežev na razvoj lastnih kozmetičnih znamk. Trend »Gen Z wave« nakazuje razvoj kozmetike, pisane na kožo generacije Z. Ta postaja ena od najpomembnejših ciljnih skupin, saj predstavlja 25 % celotne populacije.

Kdo danes sploh narekuje kozmetične trende? Kolikšno »moč« pri ustvarjanju trendov imajo ob poplavi vplivnežev kozmetična podjetja?

Kozmetične trende narekujejo v prvi vrsti globalni proizvajalci kozmetičnih sestavin, oblikujejo jih v tesnem sodelovanju z odjemalci, torej s kozmetično skupnostjo. Seveda pa tudi nas, proizvajalce, zanimajo potrebe, povpraševanje in pričakovanja trga, torej potrošnikov, tu smo zanje in zaradi njih. Kot sem omenila ob predstavitvi ključnih trendov letošnjega leta, se moč vplivnežev kaže pri enem izmed njih, to je pri trendu »Cleanical kick«, ki izpostavlja kozmetične izdelke, oblikovane s strani svetovno znanih vplivnic, kot so Gwyneth Paltrow, Jenifer Lopez,Selena Gomez, Alicia Keys ipd. Glavna moč ali beseda pri oblikovanju trendov pa ostaja na strani proizvajalcev kozmetike. 

Kako so po vaših opažanjih splet in družbena omrežja vplivala na kozmetično »ozaveščenost« sodobnih potrošnikov? Kako konkretno je to vplivalo na Kozmetiko Afrodita?

Splet in družbena omrežja so močno zaznamovala sodobne potrošnike. Glede vpliva na njihovo ozaveščenost pa nisem najbolj navdušena. Pri tem imam v mislih dejstvo, da kozmetične vsebine lahko sestavlja, oblikuje in plasira kdor koli, tudi manj strokovno občinstvo, zato prihaja do možnosti neresničnih navedb, dejstev in trditev. Kozmetika Afrodita temelji na stroki: znanje in inovacije sta eni naših ključnih vrednost, zato veljamo za zanesljivo in zaupanja vredno blagovno znamko. Čeprav smo tudi mi že bili deležni poskusov diskreditacije na družbenih omrežjih, s strokovnostjo uspešno ohranjamo položaj vodilne slovenske kozmetične hiše.    

So se medgeneracijske razlike oziroma pričakovanja in potrebe različnih generacij potrošnikov še povečale?

Vsaka generacija prinese spremembe tudi vezano na njihova pričakovanja. Od nas, kozmetičnih proizvajalcih, je odvisno, ali jih prepoznamo in kako jih bomo opravičili. Potrošniki generacije Z se odzivajo popolnoma drugače, kot smo bili do zdaj navajeni. Sestavljajo jo potrošniki, ki imajo izrazito nagnjenost k spletnemu nakupovanju in od blagovne znamke pričakujejo več. Za dostop do vseh vsebin uporabljajo mobilne telefone, izdelke in storitve pa kar v 59 % kupujejo na priporočilo vplivnežev, za razliko od milenijcev, ki jih npr. najbolj prepričajo spletne vsebine.

493-494

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

almas
13. 08. 2022

Eden od večjih izzivov, s katerimi se je Svetlana Almaš, direktorica marketinga in…

»Pogosto ljudje na korporacije gledajo kot na dinozavre, okostenele strukture, ki le počasi sledijo spremembam, a realnost je, vsaj pri nas, zelo…

zadravec
12. 08. 2022

Poslovni svetovalec Domen Zadravec nam je v intervjuju za MM zaupal, kako je sodelovati z…

Pri vsakem hitro rastočem, uspešnem podjetju gre za enkratno kombinacijo dejavnikov, kot so znanje, inovativnost, strast, vizionarstvo, podjetnost in…

peter scott
03. 08. 2022

Peter Scott, podpredsednik novih medijev in inovacij v družbi Warner Bros. Discovery,…

Kot medij moraš razumeti, kaj navijači pričakujejo od tebe in jim to tudi ponuditi. Nekateri želijo vsebine gledati na telefonu, drugi na televiziji…

Naši avtorji