tedx
Intervju

TEDxLjubljana: Dobre ideje so se spet širile ob druženju

Ekipa TEDxLjubljana je po dveh letih ponovno organizirala dogodek v živo, in sicer pod sloganom »Pogum prevlada«.

Na dogodku TEDxLjubljana, ki je v litostrojsko halo L56 v Ljubljani pritegnil 620 obiskovalcev, se je predstavilo 11 govornikov, mi pa smo se o organizacijskem zalogaju in o tem, kako ugledna blagovna znamka je postal TEDx, pogovarjali z Bianco Žitnik, vodjo odnosov z javnostmi in marketinga.

TEDxLjubljana je po dveh letih, ko ste ga izvajali preko spleta, zdaj končno spet zaživel v živo. Ali so bile vstopnice tudi tokrat, kot v predkoronskih časih, hitro razprodane ali pa je trajalo malce dlje, saj se ljudje še navajajo na ponovno življenje brez omejitev? Koliko vstopnic ste sicer prodali?

Na veselje vseh, od govornikov in gledalcev do nas organizatorjev, se je letošnji dogodek TEDxLjubljana odvijal v živo. Dobre ideje so se spet širile ob druženju.

Dogodek smo začeli intenzivno pripravljati že v koronskih negotovih časih. In tako kot organizatorji, ki smo upali, a ne zagotovo vedeli, so tudi obiskovalci na začetku kupovali vstopnice rahlo zadržano. Ko pa je postalo jasno, da bo tokrat dogodek spet potekal v živo, je stekla tudi prodaja vstopnic. Glede na polno dvorano smo z obiskom zelo zadovoljni. In ker so tisti, ki so se dogodka udeležili, v njem tudi uživali, smo zastavljeni cilj dosegli.

Dogodki TEDx so po vsem svetu postali prepoznana blagovna znamka. Po čem pa bi lahko rekli, da je poseben TEDxLjubljana, če govorimo s stališča gradnje blagovne znamke?

Dogodki TEDx so namenjeni širjenju dobrih idej in ne obsegajo le tem iz tehnologije, zabave in oblikovanja (TED – Technology, Entertainment, Design), temveč tudi poslovne in globalne teme ter kulturo, umetnost in znanost. In kot je pestro področje tematik, tako pester je tudi spekter govornikov. Kot vemo, prepoznavnost blagovne znamke raste, če produkt, v našem primeru dogodek, povečuje svojo kakovost. Prav temu se najbolj posveča ekipa TEDxLjubljana. In če je mogoče naš »bazen« po velikosti manjši od tujih, je v njem kljub temu veliko število potencialnih govornikov. S predanostjo, vztrajnostjo in marljivostjo vsakega člana ekipe TEDxLjubljana posameznike z vrhunskimi zgodbami najdemo in predstavimo na odru TEDx.

TEDxLjubljana organizira številčna ekipa ljudi. Koliko vas je dejansko vpetih v pripravo tako velikega dogodka in kako se lahko nekdo pridruži vaši ekipi, če bi si tega želel?

Vsi člani društva TEDxLjubljana smo prostovoljci, skupna pa nam je želja po širjenju dobrih idej. Društvo TEDxLjubljana šteje 27 članov. Ker pa je izvedba dogodka precejšen zalogaj, na dan dogodka povabimo na pomoč prostovoljce, ki niso člani društva.

Nov član lahko postane vsak posameznik, ki ima to željo. Novega člana pa se vključi v določeno ekipo na podlagi njegovih želja, veščin in potreb društva.

TEDx je neprofitna organizacija, pa vendarle so z izvedbo teh dogodkov povezani določeni stroški, od najema dvorane in tehnike naprej. Kako se financira TEDxLjubljana? Le s prihodki od vstopnic ali pa tudi s sponzorskimi sredstvi? Kako so sicer sponzorji naklonjeni sodelovanju na TEDxLjubljana?

Tako je, TEDxLjubljana je neprofitna organizacija, ki enkrat na leto organizira krovni dogodek ter tudi nekaj manjših, butičnih, t. i. salon dogodkov. Dogodek se financira iz prihodkov od prodanih vstopnic in iz sponzorskih sredstev. Imamo kar nekaj dolgoletnih sponzorjev, ki verjamejo v dogodek, društvo in organizacijsko ekipo ter željo, da skupaj pišemo nepozabne zgodbe in širimo dobre ideje. Vsako leto pa se sponzoriranju dogodka pridružijo tudi sponzorji, ki se vidijo v temi določenega dogodka ali v nas prepoznajo partnerja za ustvarjanje skupnih novih zgodb.  

Tudi tokrat ste imeli na odru raznolike govornike; v petih urah dogodka se jih je zvrstilo enajst. Kot je bilo opaziti, so najdaljši aplavz poželi tisti med njimi, ki so na določen način drugačni ali posebni in se niso bali spregovoriti o tem, na primer Marko Knez, ki je premagal jecljanje, Nik Škrlec, ki ima posebno metodo za urjenje spomina, Natalija Spark, ki se je rodila gluhim staršem in je že vse od otroštva prevajalka v znakovni jezik, in Lohi Ruth Omo-Ezomo, Nigerijka, ki se je na študiju MBA v Ljubljani soočala s številnimi predsodki, zaradi katerih se ni mogla enakovredno udeleževati razprav med študenti. Na kakšen način izbirate govornike, za katere veste, da bodo navduševali in navdihovali občinstvo?

Raznolikost govornikov, kljub isti temi, je ključnega pomena za zanimivost dogodka od začetka do konca. Pomembno je torej poiskati kandidate, ki bodo na oseben in privlačen način predstavili svojo idejo. Zato po določitvi teme za naslednji dogodek začnemo zbirati predloge za govornike. Vsak posameznik lahko preko spletnega obrazca predlaga govornika in obrazloži, zakaj oz. kaj je ideja vredna širjenja predlaganega. Govornike pa nato na podlagi razgovora izbere govorniška ekipa.

Vsi govorniki na dogodkih TEDx se udeležijo kar nekaj treningov, na katerih izpilijo svoje retorične veščine. Opažamo lahko, da je za številne med njimi nastop na TEDx pomembna strokovna referenca. Ali to zaznavate tudi pri slovenskih govornikih? Se radi ponašajo s svojimi nastopi na dogodkih TEDxLjubljana?

Dogodek TEDx širi dobre ideje, vzbuja zanimanje, spreminja poglede, navdušuje, spodbuja razmišljanje … Vse to se zgodi, ker so svoje zgodbe pripravljeni deliti posamezniki – govorniki na dogodku TEDx. Poleg tega, da želijo tudi slovenski govorniki s širjenjem svoje ideje izboljšati svet, pomeni oder TEDx zanje nepozabno izkušnjo in odlično referenco.

bianca

»Prepoznavnost blagovne znamke raste, če produkt, v našem primeru dogodek, povečuje svojo kakovost. Prav temu se najbolj posveča ekipa TEDxLjubljana,« pravi Bianca Žitnik, vodja odnosov z javnostmi in marketinga TEDxLjubljana.

493-494

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

almas
13. 08. 2022

Eden od večjih izzivov, s katerimi se je Svetlana Almaš, direktorica marketinga in…

»Pogosto ljudje na korporacije gledajo kot na dinozavre, okostenele strukture, ki le počasi sledijo spremembam, a realnost je, vsaj pri nas, zelo…

zadravec
12. 08. 2022

Poslovni svetovalec Domen Zadravec nam je v intervjuju za MM zaupal, kako je sodelovati z…

Pri vsakem hitro rastočem, uspešnem podjetju gre za enkratno kombinacijo dejavnikov, kot so znanje, inovativnost, strast, vizionarstvo, podjetnost in…

peter scott
03. 08. 2022

Peter Scott, podpredsednik novih medijev in inovacij v družbi Warner Bros. Discovery,…

Kot medij moraš razumeti, kaj navijači pričakujejo od tebe in jim to tudi ponuditi. Nekateri želijo vsebine gledati na telefonu, drugi na televiziji…

Naši avtorji