bla
Vpogled

5 nasvetov za bolj učinkovito oglaševanje

Analitični portal WARC je predstavil pet priporočil, ki bi jih blagovne znamke morale upoštevati. Če želijo povečati učinkovitost oglaševanja, seveda.

1. Naložbe v rast

Razumevanje dejavnikov, kot so velikost blagovne znamke, naložbe oglaševanje in dinamika kategorije bodo pogojevali učinkovitost in so prvi ključni koraki pri načrtovanju proračunov in postavljanju ciljev. Pravi okvir naložb je ključen, če želijo doseči svoj potencial. »Rast poslovanja najbolj poganja višina naložb v marketing in oglaševanje. Presega tako kreativnost kot samo izvedbo,« opozarjajo pri WARC-u.

2. Uravnotežite naložbe

Pravilno zastavljen okvir naložb je zagotovilo trajnostnega uspeha. Naj bo dolgoročna učinkovitost ali kratkoročni prodajni uspeh, gradnja blagovne znamke ali učinkovitostni marketing, zgornji ali spodnji del lijaka, načrtujte oziroma vpletajte učinkovitost preko različnih časovnih okvirjev, sporočil, občinstva,  in nakupne poti, da dobite največjo možno rast. »Potrošnik, ki med pripravo večerje gleda televizijo je isti posameznik, ki obupano išče plenice na Amazonu,« pojasnjujejo raziskovalci.

3. Ne pozabite na doseg

Doseg kampanj je težje doseči zaradi razdrobljenosti konzumacije medijskih vsebin. Marketingarje to prisili k drugačni obravnavi dosega in frekvence. Upoštevati je treba dejavnike, kot so cilji blagovne znamke, izbira medijev in nakupne navade. »Edini način, da kot znamka zmagate je, da načrtujete pojavnost čez celotno nakupno pot in ne le v individualnih silosih,« svetujejo pri WARC-u.

4. Bodite kreativni

Kreativnost pomeni razliko od povprečnosti in je močno orožje marketingarjev. Tudi raziskave kažejo, da kreativnost povečuje učinkovitost, ko je vključujoča in vključuje čustva. Po drugi strani raziskava kanskih levov kaže, da je 8 odstotkov predstavnikov sodelujočih agencij dovolj samozavestnih, da skušajo naročnika prepričati v naložbe v bolj kakovostno kreativnost. Na drugi strani je le 12 odstotkov predstavnikov sodelujočih naročnikov dovolj samozavestnih, da bi finančnega direktorja »pocukali« za večje naložbe v kreativnost. »Marketinška in oglaševalska panoga nista dovolj pozorna na donosnost kreativnosti. 84 odstotkov marketinške vsebine je vizualne, vendar gre za najmanj analiziran in razumljen element marketinškega miksa,« pojasnjujejo raziskovalci.

5. Načrtujte za prepoznavnost

Če želite, da deluje, mora biti oglaševanje tesno povezano z blagovno znamko. Načrtovanje prepoznavnosti vključuje ustvarjanje bližnjic v glavah potrošnikov, ki naredijo blagovne znamke bolj nepozabne, učinkovite in jih je enostavno priklicati. Neustrezno komuniciranje blagovne znamke je pogosta past, opozarjajo pri WARC-u. Vlaganje in negovanje prepoznavnosti bo omogočilo hitro prepoznavanje v nadaljnje. »Ljudje smo morda iz zvezdnega prahu, a znamke so iz spominov. Kupčev spomin je eden najbolj učinkovitih virov informacij. Celo za vpis ključne besede v iskalnik na Googlu se morate spomniti, kaj boste napisali. Oglaševanje lahko osveži spomin na znamko,  da potem pride do večjega priklica znamke,« dodajajo pri WARC-u.

492

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

erikson
05. 07. 2022

Thomas Erikson je tudi v Sloveniji že znan avtor, saj so v slovenščini pri založbi Učila…

Nima smisla, da si zatiskamo oči pred dejstvom, da je na svetu ogromno slabih šefov. Veliko ljudi preprosto ne ve, kako voditi ljudi. In to velja…

manja porle
04. 07. 2022

Manja Porle je ustanoviteljica in direktorica produkcijske hiše Miss Moose Studio, pod…

Manja Porle zagovarja vodenje z zgledom. »Kar vedno pravim ekipi, je: raje delaj manj ur in takrat bolj učinkovito. Sproti jih učinkovitosti tudi…

milenaj
02. 07. 2022

Milena Jakovljević je pred desetimi leti skupaj s sestrama Nino Jakovljević in Sonjo…

Ne motivirajo me denar in nagrade, ampak to, da grem z veseljem v službo in da z ekipo ustvarjamo projekte, na katere smo ponosni. Smo pa vedno bolj…

Naši avtorji