MM-ova mini anketa: Teden slovenske hrane
Med 11. in 17. novembrom bomo letos prvič obeležili teden slovenske hrane. Ob tej priložnosti smo svoje sledilce na Instagramu postavili pred nekaj dilem, kot so – jota ali ričet, štruklji ali kremšnita in kaj ne sme manjkati v »ta pravi« goveji juhi.
Dreamstime
Prihodnji teden nas čaka prvo uradno obeleževanje tedna slovenske hrane, z glavno prireditvijo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek, 15. novembra. Ustanovitev tedna slovenske hrane je na pobudo dvanajstih stanovskih organizacij vladi predlagalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Namen tega tedna pa je spodbujanje večjega naročanja, nakupovanja in uživanja slovenske ter lokalno pridelane hrane. Eden od ciljev pa je tudi promocija tradicionalnih slovenskih jedi in zdravega življenjskega sloga.
V tokratni anketi na Instagramu smo MM-ove sledilce vprašali, katera začimba pri kuhanju tradicionalne slovenske hrane absolutno ne sme manjkati. Med soljo, poprom, majaronom in rožmarinom je kar 94 odstotkov sledilcev izbralo sol, 6 odstotkov pa poper.
Zanimalo nas je tudi, katera sestavina ne sme manjkati v »ta pravi« goveji juhi. 21 odstotkov meni, da je to peteršilj, 13 odstotkov meni, da je to (seveda) govedina in 3 odstotki, da je to korenček. 64 odstotkov med vami pa je mnenje, da so vse tri prej naštete sestavine nepogrešljiv del goveje juhe.
Ker si hladnih dni, ki prihajajo, brez domačih jedi na žlico ne predstavljamo, smo vas vprašali, katera vam je najljubša. Jota je s 35 odstotki najbolj priljubljena, sledita ji ričet z 29 odstotki in golaž s 26 odstotki. Na zadnjem mestu pa je z 10 odstotki pristal bograč.
Ker se k domačim jedem na žlico dobro podajo slovenske sladice, nas je zanimalo, katera vam je najljubša. Prvo mesto si s štruklji deli kremšnita (obe sladici sta dobili 34 odstotkov), na drugem mestu je z 19 odstotki pristala gibanica, bronasto kolajno med sladicami pa si je z 12 odstotki prislužila potica.