nalozbe1
Vpogled

Naložbe v videooglase se bodo tudi letos še povečevale

Analitični portal Finaria.it navaja podatke, po katerih se bodo naložbe v videooglase v primerjavi z letom 2020 letos povečale za 12,5 odstotkov in bodo znašale že 30,9 milijarde evrov.

Večji dogodki so bili že lansko leto odpovedani in tudi letos ne kaže boljše, zato so marketingarji pod pritiskom, da najdejo najučinkovitejši način za deljenje sporočil blagovnih znamk. Za številne to pomeni večjo odvisnost od videooglaševanja, zlasti na digitalnih in družbenih platformah. Po podatkih, ki jih je predstavil Finaria.it, so se naložbe v oglase v segmentu videooglaševanja med pandemijo covida-19 v enem letu okrepile za skoraj 10 odstotkov na 27,4 milijarde evrov. Trend naraščanja naj bi se nadaljeval tudi leta 2021, ko naj bi se sredstva za videooglase na svetovni ravni povečala na 30,9 milijarde evrov.

Rast mobilnih videooglasov, padec pa videooglasov na namizju

Segment videooglaševanja vključuje vse oblike oglasov na spletu ali predvajalnikih videoposnetkov, ki temeljijo na aplikacijah, kot so vsebinsko videooglaševanje, videooglasi pred, med ali po pretočnem videoposnetku in besedila ali slike, ki se pojavijo med ogledom videoposnetka. Izsledki raziskave Statista kažejo, da so leta 2017 sredstva za oglaševanje v segmentu videooglaševanja znašala 17,9 milijarde evrov, do konca leta 2019 pa je ta številka poskočila za več kot 40 % na 25,1 milijarde evrov.

Čeprav so številna podjetja v kriznih obdobjih zmanjšala marketinški proračun, pa je segment videooglaševanja leta 2020 še naprej naraščal. Statistični podatki kažejo, da so oglaševalske naložbe v letu porasle za 2,3 milijarde evrov, saj so se marketingarji in agencije med ustavljanjem javnega življenja zaradi epidemije koronavirusa zatekali prav k videooglaševanju.

Potrošnja svetovnih videooglasov v letu 2021 naj bi se povečala za 3,4 milijarde evrov, ta številka pa naj bi v naslednjih štirih letih narasla za 21 % in dosegla 37,6 milijarde dolarjev. Namizni videooglasi naj bi po pričakovanjih doživeli močan padec, in sicer kar za 45 %  na 8,6 milijarde evrov do leta 2025. Po drugi strani naj bi oglaševalci podvojili naložbe v mobilno videooglaševanje, in sicer s 14,7 milijarde evrov leta 2021 na skoraj 29 milijard evrov leta 2025.

Za videooglase največ namenijo ameriški oglaševalci

Največji svetovni trg videooglaševanja so Združene države Amerike z 12,1 milijarde evrov leta 2021 (kar je 11,5 % več kot pred letom dni). Statistični podatki kažejo, da mobilni videooglasi predstavljajo 53 % te vrednosti oziroma 6,4 milijarde evrov. Do leta 2025 naj bi se sredstva za videooglase v ZDA povečala na 14,5 milijarde evrov.

ZDA sledi Kitajska, tej pa Japonska, Velika Britanija in Nemčija.

 

486

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

mija
20. 11. 2021

Futura DDB je letos že trinajstič stala na zmagovalnem odru Slovenskega oglaševalskega…

Sebe najlažje opredelim kot vodjo, ki deluje z zgledom, ki ima visoko postavljene osebne cilje in mu je pomembno, da pri svojem delu uživa. Osebno me…

bla
17. 11. 2021

Big Bangov naziv spletnega trgovca leta v regiji je zagon za nove izboljšave, pravi Peter…

bla
15. 11. 2021

Nika Kristina Butina, direktorica startupa Epidemic, je z bralci MM-a delila izkušnjo…

Naši avtorji