shoppers
Vpogled

Raziskava Shopper's Mind: Jeseni še večja rast spletnega nakupovanja

Po podatkih družb Valicon, iPROM in Ceneje.si, ki opravljajo raziskavo Shopper's Mind, več kot 90 odstotkov uporabnikov spleta vse pogosteje nakupuje preko spleta, konec leta pa lahko pričakujemo ponovno povečanje.

Povečano rast spletnega nakupovanja pričakujejo predvsem v kategorijah mode, tehnike, kozmetike in hrane. Raziskava sicer kaže, da ima med uporabniki spleta že preko 90 odstotkov uporabnikov izkušnjo s spletnim nakupovanjem v katerikoli obliki. Vedno bolj tudi prehajamo od občasnih do rednih in celo večkratnih mesečnih nakupov. Raziskava Shopper's Mind 2020 (Valicon in Ceneje.si, 2020) je pokazala, da je med uporabniki spleta 71 odstotkov takih, ki opravijo vsaj štiri nakupe letno. Ta delež je v letu 2021 v primerjavi z 2019 narasel za šest odstotnih točk. Spletnih kupcev, ki nakupujejo intenzivno pa je bilo v 2020 že 45 odstotkov. Povprečna vrednost nakupa se ne spreminja v času, se pa zato zaradi večje frekvence oziroma pogostosti nakupovanja povečuje tudi vrednost spletne prodaje.

Največje povečanje nakupovanja v kategorijah mode in tehničnih izdelkov

V zadnjih dveh letih se je opazno povečal delež nakupov v kategoriji moda (oblačila in obutev), in sicer je med letoma 2019 in 2020 delež nakupov narasel za osem odstotnih točk (Shopper's Mind 2020), povečanje rasti te kategorije pa je v letošnjem letu zabeležila tudi Valiconova raziskava Potrošniški monitor 2021.

Raziskava Potrošniški monitor 2021 je v zadnjih dveh letih (med 2019 in 2020) zabeležila tudi prirast v kategorijah tehnične opreme, športne opreme, kozmetike ter hrane in pijače. Dodatno podatki Valiconove raziskave Novanormalnost (Valicon, februar 2021) kažejo, da lahko pričakujemo, da bo v zadnjem četrtletju leta 2021 tudi do 30 odstotkov nakupov hrane in drugih življenjsko pomembnih izdelkov opravljenih prek spleta.

Poleg že omenjenih izdelčnih kategorij lahko v tretjem četrtletju pričakujemo tudi večji porast spletne prodaje pnevmatik, ki je sezonsko pogojen. Med tehničnimi izdelki pa v Ceneje.si pričakujejo največje povečanje spletnih nakupov v podkategorijah zabavna elektronika (konzole, mobilni telefoni, tablice, televizijski sprejemniki) in bela tehnika (hladilniki, štedilniki).

493-494

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

almas
13. 08. 2022

Eden od večjih izzivov, s katerimi se je Svetlana Almaš, direktorica marketinga in…

»Pogosto ljudje na korporacije gledajo kot na dinozavre, okostenele strukture, ki le počasi sledijo spremembam, a realnost je, vsaj pri nas, zelo…

zadravec
12. 08. 2022

Poslovni svetovalec Domen Zadravec nam je v intervjuju za MM zaupal, kako je sodelovati z…

Pri vsakem hitro rastočem, uspešnem podjetju gre za enkratno kombinacijo dejavnikov, kot so znanje, inovativnost, strast, vizionarstvo, podjetnost in…

peter scott
03. 08. 2022

Peter Scott, podpredsednik novih medijev in inovacij v družbi Warner Bros. Discovery,…

Kot medij moraš razumeti, kaj navijači pričakujejo od tebe in jim to tudi ponuditi. Nekateri želijo vsebine gledati na telefonu, drugi na televiziji…

Naši avtorji