bla
Vpogled

Slovenci skromni z dopusti, najraje poležavamo na plaži

Medianina raziskava o dopustniških navadah kaže, da smo Slovenci zadržani do dopustov tako s časovnega kot tudi finančnega vidika.

Kot ugotavljajo na inštitutu za tržne raziskave Mediana, se prebivalci Slovenije po mednarodnih raziskavah vedno uvrščamo med najbolj »pridne« narode, kar ugotovitve aktualne raziskave pritrjujejo. Kažejo namreč, da si je kratek oddih do 5 dni privoščila slaba tretjina populacije (31 %),  daljši dopust pa (tudi) skoraj polovica prebivalcev Slovenije. Več kot četrtina vprašanih (27 %) si oddiha ni privoščila.

Graf 1. Ali ste si v zadnjih 12 mesecih privoščili kratek oddih do 4 dni ali daljše počitnice nad 5 dni? Več možnih odgovorov

bla

Skromni z dolžino dopusta

Tudi tu smo prebivalci Slovenije dokaj skromni. Med tistimi, ki so se na dopust v preteklem letu sploh odpravili, je več kot četrtina (27 odstotkov) na dopustu preživela teden dni ali manj, petina 2 tedna, 12 odstotkov tri tedne, le 13 odstotkov pa štiri tedne ali več. 

Graf 2: Koliko časa ste bili skupno na počitnicah v zadnjih 12 mesecih? Podatki so prikazani v %

bla

Za dopuste večina zapravi med 250 in 1000 evri letno

V okviru raziskave so v Mediani zajeli tudi zneske, ki jih dopustniki porabijo za dopustovanje. Največ (55 odstotkov) vprašanih za dopustovanje porabi med 250 in 1000 evri letno, 12 odstotkov med 1000 evri in 1750 evri, desetina pa več kot 1750 evrov. Med temi je odstotek takšnih, ki porabijo več kot 2500 evrov, torej približno dve povprečni plači.

Graf 3: Koliko denarja ste za potovanja za vas in vašo družino porabili v zadnjih 12 mesecih? Podatki so prikazani v %

bla

Več kot polovica se najraje sonči

Sodelujoče so povprašali tudi o aktivnostih, v katerih prebivalci Slovenije na dopustih najbolj uživajo.  Več kot polovica se najraje nastavlja soncu, drugo mesto pa si delita preživljanje časa z družino in ogled naravnih znamenitosti. Tretjina vprašanih pravi, da raziskujejo tudi lastno državo – ta delež se je med epidemijo, verjetno tudi na račun omejitev potovanj, povečal skoraj za 8 odstotnih točk. Manj navdušeni smo – vsaj med dopusti – nad osvajanjem novih znanj ali učenjem tujih jezikov.

Graf 4: V katerih aktivnostih na počitnicah in potovanjih najbolj uživate? Več možnih odgovorov, podatki so prikazani v %.

bla

Vir podatkov : Mediana TGI Slovenia 2021, N=4.062

493-494

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

almas
13. 08. 2022

Eden od večjih izzivov, s katerimi se je Svetlana Almaš, direktorica marketinga in…

»Pogosto ljudje na korporacije gledajo kot na dinozavre, okostenele strukture, ki le počasi sledijo spremembam, a realnost je, vsaj pri nas, zelo…

zadravec
12. 08. 2022

Poslovni svetovalec Domen Zadravec nam je v intervjuju za MM zaupal, kako je sodelovati z…

Pri vsakem hitro rastočem, uspešnem podjetju gre za enkratno kombinacijo dejavnikov, kot so znanje, inovativnost, strast, vizionarstvo, podjetnost in…

peter scott
03. 08. 2022

Peter Scott, podpredsednik novih medijev in inovacij v družbi Warner Bros. Discovery,…

Kot medij moraš razumeti, kaj navijači pričakujejo od tebe in jim to tudi ponuditi. Nekateri želijo vsebine gledati na telefonu, drugi na televiziji…

Naši avtorji