5. Dnevi alpsko-jadranske kuhinje
Celovec bo med 9. in 25. septembrom petič zapored gostil dogodek Dnevi alpsko-jadranske kuhinje, na katerem mednarodni kuharji predstavljajo kulinariko s področja regije in aktualne trende s področja hrane.
Obiskovalci bodo konec septembra uživali v kulinarčnih presežkih s področij avstrijske Koroške, Benečije in Furlanije, Slovenije ter avstrijske Štajerske. Turistična zveza Celovec je za letos predstavila širši in slastnejši program kot kadar koli prej. Na »Dnevih alpsko-jadranske kuhinje« bodo poleg odlične hrane, pripravljene izpod prstov mednarodno nagrajenih kuharjev, na več kot 80 razstavnih točkah tudi biološko-ekološka tržnica, okoli 50 programskih točk, srečanje mednarodnih zvezdnih kuharjev, vpogledi v aktualne trende s področja hrane in drugi dogodki. Novi partner prireditve je postala revija o vinu in kulinariki Falstaff in v ta namen so izdali posebno številko.
Območje Alpe-Jadrana ima zelo pisano krajevno kulinarično ozračje in prav zato se v Celovcu srečujejo proizvajalci, dobavitelji in kuharji iz celotne regije. Ti z obstoječimi aromami in okusi ne upodabljajo samo izjemne raznolikosti območja Alpe-Jadrana, temveč se povezujejo, pravi Helmut Micheler, ustanovitelj dogodka in direktor Turistične zveze Celovec ob Vrbskem jezeru.
Vrhunski kuharji
Med vrhunce programa sodijo ustaljena srečanja mednarodnih zvezdnih kuharjev, večina od njih nagrajenih z Michelinovimi zvezdicami, kot so Davide de Pra (Harry’s Piccolo, Trst), Uroš Fakuč (DAM, Nova Gorica), Fabrizia Meroi (Michelinova kuharica leta 2018, Laite, Sappada), Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono), Walter Triebl (Lilli, Fehring), Tom Mascher in Clemens Gesser. Spremljevalni program bo obsegal še vinogradniško veselico avstrijske Koroške, alpsko-jadranske dialoge, miselno delavnico z izkazanimi poznavalci regije ter predstavitev knjige založnika in avtorja Lojzeta Wieserja Arheologija okusov.