z
Aktualno

Opazili smo: Nova slovenska grenčica Ultimus

Ptujska klet je na Ljubljanskem gradu predstavila pelinkovec Ultimus. Grenčica je rezultat večmesečnih raziskav in preizkušanj, pri čemer so izbrane vzorce med prvimi preizkusili predstavniki medijev, gostinci in trgovci.

Ptujska klet je najstarejši obrat za proizvodnjo žganih pijač v Sloveniji, kjer že več kot 150 let proizvajajo žgane pijače; letos pa so nadgradili recepturo pelinkovca, ki je zaščiten z geografsko označbo in ga pod imenom Ultimus predstavili trgu. »Želimo se pozicionirati kot vrhunski predstavnik zeliščnih grenčic,« je dejal direktor Ptujske kleti Tine Kek.

Sodelovanje s šolo Sommelier Master

Razvoj pelinkovca Ultimus je potekal v sodelovanju z vodilnimi slovenskimi strokovnjaki iz šole Sommelier Master; proces pa je vodil glavni enolog Ptujske kleti Maksimiljan Kadivec, ki je s svojo ekipo vložil več kot 500 ur dela v pripravo in oceno 20 različnih vzorcev.

Ime, ki poudarja vrhunsko kakovost

Pri razvoju pelinkovca Ultimus je bila posebna pozornost namenjena tudi izbiri imena, ki odraža značaj in ambicije izdelka. Kek pojasnjuje: »Ime Ultimus izhaja iz latinščine in pomeni zadnji ali končni, kar ponazarja vrhunskost in dosežek na določenem področju.« Ultimus naj bi bil tako simbol najvišje kakovosti in rezultata dolgoletnega strokovnega znanja v Ptujski kleti. »Ultimus predstavlja vrhunec naše obrti, saj združuje vse, kar smo se v kleti naučili skozi zgodovino.«

Zeliščni likerji kot del slovenske dediščine

Majda Debevc, sommelierka in strokovnjakinja za žgane pijače, ki je sodelovala pri razvoju pelinkovca Ultimus, je na predstavitvenem dogodku izpostavila pomembnost zeliščnih likerjev kot kulturne dediščine. Poudarila je, da so ti izdelki globoko zakoreninjeni v zgodovino, a hkrati postajajo pomemben del sodobnih okusov.

»Pozabite na gin, v prihodnosti se bo pil pelinkovec,« se je slišalo ob zaključku predstavitve pijače, za katero si želijo, da postane eden izmed vodilnih produktov slovenskega žganjarstva.

Intervju

Mojmir Šiftar
23. 12. 2024

Osrednji intervju v tokratni prilogi KuhaMMo smo namenili Mojmirju Šiftarju, chefu, ki…

Pen Klub je moj »zen garden« ali oaza miru. Tam lahko sprostim vso svojo kreativnost in resnično imam proste roke, da ustvarjam po svoji želji.

Monika Zajc
30. 11. 2024

Na naslovnici MM #521 je Monika Zajc, ki je pred letom dni prevzela vodenje digitalne…

Že od mladosti si vedno znova ponavljam: če sem dovolj pogumna, da začnem, sem dovolj pogumna, da uspem. Imam zelo enostavno strategijo, ki je vsaj v…

Hana Souček Martinc
30. 11. 2024

3. decembra bomo praznovali »ta veseli dan kulture«, mi pa smo se s Hano Souček Martinc…

»Kulturni projekti pogosto zahtevajo posebne pristope, ki vključujejo poudarjanje osebnega in estetskega vpliva. Ta vrsta komuniciranja se osredotoča…

Naši avtorji