Pred nami je sezona bogatega gastronomskega dogajanja
Slovenija je gastronomska regija leta 2021, zaradi česar bo letos v ospredju nacionalna promocija kulinarike, trajnostni razvoj gastronomije in promocija gastronomskega turizma. Gastronomijo so v ospredje postavili tudi v Kopru.
Aktivnosti destinacije Koper na področju gastronomije so združili pod blagovno znamko Altroke Istra, v okviru katere so že predstavili inovativen izdelek Altroke Istra by Vinakoper. Gre za čokoladno jajce, zasnovano z mislijo po ujemanju s sladkim refoškom. »Jajce bo za veliko noč verjetno marsikoga navdušilo z zanimivim prepletanjem okusov in arom, ki jih ustvarjajo istrska zemlja, sonce in ljudje,« pravijo. Izdelku je piko na i dodala kreativna nota priznane koprske likovne umetnice Lare J. Marconi, kupce čokoladnega jajca pa čaka tudi darilo – voden obisk kleti Vinakoper z degustacijo izbranih vin za dve osebi.
Načrtov imajo veliko
V Vinakoper načrtujejo tudi novo restavracijo Kogo s pristno istrsko kulinariko, v Kopru pa letos obiskovalce čaka še galerija na prostem na temo istrske gastronomije, Altroke Istra gourmet festival, ki bo po načrtih potekal vse zadnje četrtke v mesecu med majem in septembrom, junija 2021 pa v sodelovanju z ostalimi istrskimi občinami pripravljajo dogodek Okusi Istro. »V teku je tudi prenova koprskega turistično-informacijskega centra v Pretorski palači, kjer bo zaživela prodajalna značilnih istrskih izdelkov, kot so oljčno olje, vino, suho sadje in druge lokalne dobrote. Ljubitelji sladkega pa bodo na svoj račun prišli s promocijskimi aktivnostmi Altroke Istra by Sladka Istra, ki bodo vsak mesec v ospredje postavile enega lokalnega ponudnika istrskih sladic oziroma sladkih izdelkov s tipičnimi istrskimi sestavinami,« so še povedali.