drožnik2
Intervju

Drožnik, »tekmovalni konj« z odličnim pedigrejem in rezultati

Trend peke z drožmi so prepoznali tudi v Žitu in pred nekaj meseci predstavili svoj kruh Drožnik.

Kot pravijo, so ga v tem času kupci vzeli za svojega, zato o njem že lahko govorijo kot o zgodbi o uspehu. O vsem tem smo se pogovarjali z Rokom Cankarjem, direktorjem marketinga za pekarstvo v Žitu.

Peka z drožmi v zadnjih letih doživlja velik razcvet, še posebej pa je zaživela v času lockdownov, ko so imeli ljudje več časa, da se posvetijo peki. Zakaj so po vašem mnenju prav droži doživele takšno priljubljenost, saj ne nazadnje zahtevajo več ročnih spretnosti kot npr. uporaba navadnega kvasa?

Kruh, pripravljen na takšen način, ima številne prednosti za naše zdravje, hkrati pa zadovolji najbolj zahtevne gurmane. Droži so pravzaprav najstarejše vzhajalno sredstvo, pri čemer kruh in drugi pekovski izdelki, pripravljeni z drožmi, zahtevajo daljše preverjanje, spremljanje in nadzor kot kruh, ki je izdelan z dodanim običajnim kvasom. Pri vsaki peki  kruha so prisotne  kvasovke, tudi pri tistem kruhu, kjer so dodane le droži. Droži so pravzaprav mešanica kvasovk in mlečnokislinskih ter ocetnokislinskih bakterij. So aktivno kislo testo, ki nastanejo po daljšem naravnem postopku fermentacije z mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami (kvasovke in mlečnokislinske bakterije so organizmi, prisotni iz zraka in mlečnih izdelkov) iz zmesi moke in vode.

Z drožmi obujamo tradicijo in način priprave kruha, kot so ga poznale naše babice, in oživljamo idejo, da je za pripravo kruha potreben čas, potrpežljivost in veliko pozornosti.

Od kod odločitev, da se tudi v Žitu odzovete na trende in kupcem ponudite svojo različico kruha z drožmi?

Na trgu in v domačih kuhinjah so droži prisotne že nekaj časa. Odločitev za Drožnika je bila logična posledica tega, da se pri Žitu zavedamo prednosti, ki jih prinašajo tako pripravljeni izdelki, zato smo razvili nov izdelek in ga poimenovali »kruh Drožnik«. Kruh pa smo si upali na polico postaviti tudi zaradi močnega trenda drožomanije, ki je to vrsto kruha naredil prepoznavno in zaželeno. Izdelava takšnega kruha ni mačji kašelj, saj sama fermentacija droži traja več kot 30 ur, hkrati pa naši peki ročno zamesijo in oblikujejo slastne hlebčke. Želeli smo, da je izdelek zares vrhunski, najbolj zaželen okus, zato smo uporabili samo lokalne sestavine, recept pa pridobili od največjih mojstric – naših gospodinj.

Katere so po vašem mnenju največje prednosti vašega Drožnika v primerjavi s konkurenčnimi kruhi z drožmi? Čemu pri njegovi pripravi posvečate še prav posebno pozornost?

Med 120 okuševalci je v junijski anketni raziskavi večina potrošnikov izbrala Žitov kruh Drožnik kot najboljšega med najbolj prodajanimi kruhi z drožmi pri največjih slovenskih trgovcih. Zaradi samega načina izdelave ima namreč podaljšano svežino, je bolj obstojen in ker nihče ne mara pospravljati nastalih drobtin pri razrezu, smo poskrbeli tudi za to, da se kruh ne drobi. Najbolj smo ponosni na dejstvo, da je kruh lažje prebavljiv in s tem olajša delo prebavi ter ohrani zadovoljstvo po obroku, brez neprijetnega občutka tiščanja po zaužitju. Ker je izdelava droži naraven proces, moramo veliko pozornosti posvečati stalni kakovosti droži, ki nam prinaša vedno enako kakovost kruha in okus, ki se ne spreminja.

rok cankar

»Z drožmi obujamo tradicijo in način priprave kruha, kot so ga poznale naše babice, in oživljamo idejo, da je za pripravo kruha potreben čas, potrpežljivost in veliko pozornosti,« pravi sogovornik.

Kako so v nekaj mesecih po njegovi predstavitvi Drožnik sprejeli kupci? Ali opažate, da se že v večji meri odločajo za nakup tega kruha, ki velja za bolj zdravega v primerjavi z drugimi vrstami kruha?

Potrošnja Drožnika ves čas raste od dneva, ko je bil ta kruh postavljen na polico, in trend rasti se ne zaustavlja. Kupci so ga sprejeli za svojega. Kot kruh, ki jim je resnično všeč, ki zadovolji njihov kriterij svežine, okusa, videza, vrednosti, vseh prehranskih koristi. In še najpomembneje, sprejeli so ga kot svoj način življenja. Seveda še ne dosega potrošnje klasičnih kruhov, vendar je na dobri poti, da to postane v nekaj letih, ko bomo družino Drožnika še širili in gradili njegovo prepoznavnost. Spodbudna je tudi ugotovitev potrošniškega testa, da bi kruh z drožmi, narejen samo z moko, vodo in soljo, kupovala in za klasičen kruh zamenjala večina kupcev kruha.

Ob predstavitvi Drožnika ste imeli tudi obširno oglaševalsko akcijo. Zakaj ste se odločili, da v Žitu ravno temu kruhu posvetite še posebno pozornost in nanj opozarjate javnost? Ali gre morda za enega od vaših »paradnih konjev« v tem letu?

V poplavi novih izdelkov, vseh tematskih akcijah trgovcev in poskusih izstopanja z izdelki na polici smo se za komunikacijsko podporo odločili, ker je Drožnik enostavno odličen, ker vanj resnično verjamemo danes in jutri ter ker združuje odličen okus, potrjen na potrošniškem testiranju, zahtevnejšo tehnologijo in koristi, ki jih kupci prepoznavajo kot zelo pozitivne. Med iskanjem splošnega kruha velike potrošnje in na drugi strani specifičnega, posebnega in inovativnega kruha z manjšo ciljno skupino z večjo vrednostjo smo našli pravo ravnotežje. Drožnik je zagotovo zgodba o uspehu, ki se je začela v koronskem obdobju 2020, in verjamemo, da jo bomo s sladkim nasmehom spremljali še dolgo. Trenutno je »tekmovalni konj« z odličnim pedigrejem in odličnimi rezultati.

drožnik

»Med 120 okuševalci je v junijski anketni raziskavi večina potrošnikov izbrala Žitov kruh Drožnik kot najboljšega med najbolj prodajanimi kruhi z drožmi pri največjih slovenskih trgovcih,« navaja Rok Cankar.

Članek je bil objavljen v prilogi KuhaMMo, ki jo lahko prelistate tu. 

493-494

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

almas
13. 08. 2022

Eden od večjih izzivov, s katerimi se je Svetlana Almaš, direktorica marketinga in…

»Pogosto ljudje na korporacije gledajo kot na dinozavre, okostenele strukture, ki le počasi sledijo spremembam, a realnost je, vsaj pri nas, zelo…

zadravec
12. 08. 2022

Poslovni svetovalec Domen Zadravec nam je v intervjuju za MM zaupal, kako je sodelovati z…

Pri vsakem hitro rastočem, uspešnem podjetju gre za enkratno kombinacijo dejavnikov, kot so znanje, inovativnost, strast, vizionarstvo, podjetnost in…

peter scott
03. 08. 2022

Peter Scott, podpredsednik novih medijev in inovacij v družbi Warner Bros. Discovery,…

Kot medij moraš razumeti, kaj navijači pričakujejo od tebe in jim to tudi ponuditi. Nekateri želijo vsebine gledati na telefonu, drugi na televiziji…

Naši avtorji