bla
Opaženo

Opazili smo: Slovenski filmski plakat 1991–2021

V TAM-TAM-ovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani bo do 29. julija 2021 na ogled razstava Slovenski filmski plakat 1991–2021, ki ponuja pregled filmskih plakatov v obdobju samostojne Slovenije.

»Filma brez plakata ni. Plakat je najprej prvi stik potencialne publike s filmom, povabilo k ogledu, pozneje je opomnik za mimoidoče, po ogledu filma pa iztočnica za refleksijo. Zato bi filmskemu plakatu lahko rekli predfilm na ulici. Dober plakat si zna izboriti svoje mesto v urbanem okolju in predvsem jasno komunicira, kar pomeni, da doseže svojo publiko. Če gre za klišejski film, je prav, da to izraža tudi plakat. Enako velja, če gre za filmsko mojstrovino,« pojasnjujejo v družbi TAM-TAM.

bla

Ob tem dodajajo, da razstava odstira skoraj kronološki pregled produkcije filmskih plakatov v samostojni Sloveniji, kamor sta vključena  tudi dokumentarni in celo risani film. Zasledimo lahko nekaj prelomnih filmskih naslovov, znanih režiserskih in igralskih imen ter pomembnih akterjev slovenskega oblikovanja. Predstavljeni plakati bolj ali manj uspešno zasledujejo močno tradicijo slovenskega plakata. Tisti bolj klasični kot glavni motiv vključujejo izseke iz filmov, drugi se poslužujejo tehnike kolaža, nekaj oblikovno bogatejših pa skozi ilustracijo povsem avtorsko interpretira vsebino.

blabla

486

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

mija
20. 11. 2021

Futura DDB je letos že trinajstič stala na zmagovalnem odru Slovenskega oglaševalskega…

Sebe najlažje opredelim kot vodjo, ki deluje z zgledom, ki ima visoko postavljene osebne cilje in mu je pomembno, da pri svojem delu uživa. Osebno me…

bla
17. 11. 2021

Big Bangov naziv spletnega trgovca leta v regiji je zagon za nove izboljšave, pravi Peter…

bla
15. 11. 2021

Nika Kristina Butina, direktorica startupa Epidemic, je z bralci MM-a delila izkušnjo…

Naši avtorji