hm
Aktualno

Gault&Millau Slovenija 2023 z mnogimi svežimi imeni

Slovenija je geografsko majhna, a gastronomsko bogata, pravijo v Gault&Millau Slovenija, ki so v izbor najboljših za leto 2023 uvrstili poleg starih znancev tudi mnogo svežih gastronomskih imen, ki navdušujejo s kulinariko in razvojnim potencialom.

Gault&Millau Slovenija je na torkovi slavnostni prireditvi v Hotelu Slon podelil posebne gastronomske nagrade in naznanil prihod novega vodnika za leto 2023, v katerem je predstavljenih 180 restavracij, prek 100 POP zbirališč, 93 vinskih kleti ter 25 turističnih kmetij.

Sedem posebnih nagrad so podelili tokrat kar osmim ustvarjalcem, med prejemniki sta namreč kar dva chefa tradicije, ki sta navdušila s svojim spoštovanjem in negovanje slovenske kulinarične tradicije - Ivica Evačić (Restavracija Hotela Marina, Izola) in Matej Tomažič (Majerija, Slap). Dvojno nagado je Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, pospremila s komentarjem: »Slovenija je že tako tesno povezana s svojo tradicijo, a ko dva posameznika tako navdušita s svojo ljubeznijo do tradicije, med njima ne gre izbirati, temveč nagraditi oba.«

To pa ni edina letošnja osvežitev, med nagrajenci je mnogo novih imen: »Letošnji nagrajenci, pa tudi izdaja vodnika, sta lep odraz tega, da naši inšpektorji vsako leto natančno »prečešejo« celo Slovenijo in odkrivajo, kaj novega nam ima ponuditi. Ponosni smo na vse naše že uveljavljene gostince, natakarje, sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavraciji, a prav tako nas navdušujejo nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo. Pomemben del našega poslanstva je tudi v tem, da te prihajajoče zvezde prepoznamo, jih izpostavimo in spodbudimo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti za ponuditi ogromno dobrega in lepega,« je dejala Šemićeva.

Direktorica Slovenske turistične organizacije (glavni partner izdaje gastronomskega vodnika), mag. Maja Pak, je dodala: »Ob letošnji izdaji Gault&Millau gurmane z vsega sveta še posebej vabimo k odkrivanju trajnosti zavezanih restavracij z znakom Slovenia Green Cuisine ter tistih, ki stavijo na lokalno, avtentično ponudbo, z znamko kakovosti Gostilna Slovenije. Nenazadnje pa jih z vodnikom spodbujamo, da odkrijejo tudi edinstvena doživetja Slovenije (Slovenia Unique Experiences).«

Kdo so torej najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2023?

Najboljše restavracije:

Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape

Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape

Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape

Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape

Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape

Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape

Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape

JB restavracija, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20, 4 kape

-

Chef leta: Janez Bratovž, JB restavracija, Ljubljana

Chef prihodnosti: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Jagnjenica

Chefa tradicije: Ivica Evačić, Restavracija Hotela Marina, Izola in Matej Tomažič, Majerija, Slap

Mladi talent: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran

Najboljši slaščičar: Naser Gashi, Ljubljana

NajboljšI POP: eVino bar, Ljubljana

Najboljši sommelier/natakar: Miralem Junuzović, Bistro Štorja, Postojna

 

Na spletni strani Gault&Millau je objavljen tudi celoten gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija 2023.

 

jm

Intervju

Mojmir Šiftar
23. 12. 2024

Osrednji intervju v tokratni prilogi KuhaMMo smo namenili Mojmirju Šiftarju, chefu, ki…

Pen Klub je moj »zen garden« ali oaza miru. Tam lahko sprostim vso svojo kreativnost in resnično imam proste roke, da ustvarjam po svoji želji.

Monika Zajc
30. 11. 2024

Na naslovnici MM #521 je Monika Zajc, ki je pred letom dni prevzela vodenje digitalne…

Že od mladosti si vedno znova ponavljam: če sem dovolj pogumna, da začnem, sem dovolj pogumna, da uspem. Imam zelo enostavno strategijo, ki je vsaj v…

Hana Souček Martinc
30. 11. 2024

3. decembra bomo praznovali »ta veseli dan kulture«, mi pa smo se s Hano Souček Martinc…

»Kulturni projekti pogosto zahtevajo posebne pristope, ki vključujejo poudarjanje osebnega in estetskega vpliva. Ta vrsta komuniciranja se osredotoča…

Naši avtorji