Odprtje Grashke Deli: »Tu ni kave ali avokada, le regionalne sestavine.«
V Centru Rog se je odprla prva rastlinska delikatesa in bistro v Ljubljani, katere ponudba temelji na bazi regionalnih, polnovrednih in naravnih sestavin.
Kaja Kovič
Pogled v zgodovino
Martina Rojnika, lastnika Grashke Deli, smo spoznali leta 2014 kot soustanovitelja Inštituta S.U.R.F., po tem je leta 2018 (so)ustanovil in postal izvršni direktor podjetja Kucha, ki se je že v prvem letu delovanja uvrstilo na 25. mesto med 50-imi najboljšimi veganskimi restavracijami v Evropi in razvilo široko paleto rastlinskih izdelkov. V času pandamije so restavracijo zaprli, a Rojnik ni počival. Leta 2021 je uvedel novo blagovno znamko Grashka s sedežem na lastni ekološki družinski kmetiji na Graški Gori in proizvodnimi obrati v Velenju, z željo po razvoju inovativnih prehranskih izdelkov na rastlinski osnovi in praks regenerativnega kmetijstva. Blagovna znamka je danes na prodajnih policah večih slovenskih in tujih trgovcih, pred kratkim pa so v podjetju Grashka razvili še lasten koncept delikatese in bistroja.
»Tu ni kave in avokada, le lokalne sestavine.«
»V Grashka Deli bomo ponujali širok nabor 100-odstotnih rastlinskih delikates, cenovno dostopnih in hitro pripravljenih jedi. Pri nas ne boste našli kave, kokosa in avokada, sestavine nabavljamo izključno od lokalnih in regionalnih pridelovalcev,« uvodoma pove Martin Rojnik. »Meni se bo gradil postopoma. Trenutno lahko izpostavim sendvič Burkež, hišni sendvič z ajdovim blokom z refoškom, kislim zeljem, majonezo s kimchi ketchupom in kruhom iz tatarske ajde. Potem imamo tu Tempehar, to je v marinadi pečen tempeh blok, z dodatkom kimchija, pečenega krompirja iz pečice in kale solato; torto Chik s fermentirano čičerikino kremo z limono, ovsenim drobljencem in slivovo marmelado; polnovredno pico Nordik iz čičerikinega testa, s kremo iz fermentiranega borlotti fižola s hrenom, dimljenim bukovim ostrigarjem, čebulo in kaprami.«
Sliši se zanimivo, zato nas je zanimalo, kako izdelujejo hrano. »Ves naš svet se vrti okoli hrane. Odkrivamo nove možnosti transformacije hrane s pomočjo starodavnih tehnik, kot so fermentacija, tretmaji z miceliji, dehidracija, staranje, dimljenje. Verjamemo v čisto hrano, ki pozitivno vpliva na naše zdravje ter ima poživljajoč učinek na naše telo in počutje,« pove sogovornik.
Ustvariti prostor za istomisleče
Dolgo so razmišljali o ustvarjanju prostora, kjer se bodo lahko združevali s širšo skupnostjo podpornikov ter delili prehranske navade in ideje in tako so 27. oktobra 2023 v Centru Rog uradno odprli Grashka Plant-based Deli. Prostor bo po Rojnikovih besedah polnilo prijazno osebje, dobra hrana, prijetna glasba, udoben ambinet in hitra postrežba. Kaj pa promocija? »Največ vlagamo v marketinško strategijo od-ust-do-ust,« se nasmeje Rojnik.