Kako bodo videti lokali leta 2032?
Red Havas in Havas Labs v sodelovanju z me&u razkrivata napovedi za prihodnost gostinstva, predvsem lokalov, v Avstraliji, ZDA in Veliki Britaniji, svoja predvidevanja pa prenašajo tudi na druge države.
Kaja Kovič
Raziskava se osredotoča na pogled v prihodnost, in sicer, kako bo gostinstvo videti čez deset let, pri čemer poda tudi niz napovedi za industrijo gostinstva in trende, ki bodo na novo opredelili, kaj pomeni »iti ven«.
Pametna prizorišča, povezani potrošniki
Naši telefoni in domovi so že pametni, kaj pa gostinski obrati? Gostje pričakujejo, da bo pametna tehnologija na voljo v prihodnosti tudi v gostinstvu, saj ima potencial, da odpravi težave z naročanjem. Kar 85 odstotkov od 5 tisoč sodelujočih se strinja, da je tehnologija zelo uporabna, a gostoljubje kot pomemben del obiska lokalov mora ostati, kar pa je odvisno od ljudi in medčloveške interakcije.
Več kot mesto za večerne koktajle
Pitje pijače ne bo več glavna atrakcija gostinskih obratov. Kreativno zastavljena prizorišča bodo prilagodljiva in ne glede na to, ali danes delujejo kot prostor za poslovno obarvana srečanja, ljubek prostor, v katerem se srečajo starši na kavi, ponujajo delovni prostor ali pa športno obavano pivnico za pivo po tenisu, 78 odstotkov gostov pričakuje, da se bodo lokali čez teden prilagajali različnim potrebam, zvečer pa se preobrazili v (tematsko skladen) večerni barček za druženje in ples.
Porast brezalkoholnih pijač
Število Avstralcev, ki uživajo alkohol, se zmanjšuje. Isti trend so opazili tudi v drugih državah, na primer na Japonskem. Čeprav so pivo, vino in koktajli daleč od izumrtja, tretjina vprašanih pričakuje, da bodo čez pet let pili manj, 22 odstotkov jih bo verjetno popolnoma opustilo pitje alkohola, 40 odstotkov pa jih ne bo motilo, če v baru ne bodo točili alkohola.
Se dobimo v metavesolju?
Digitalne restavracije, virtualna prizorišča in kibernetski dogodki bodo kmalu postali nekaj povsem vsakdanjega. 60 odstotkov vprašanih si želi, da bi, preden bi lokal obiskali v resničnem življenju, najprej obiskali prizorišče v metavesolju, da preverijo atmosfero v njem.
Vojna z odpadno embalažo
Potrošniki se vse bolj nagibajo k ekološko ozaveščenemu življenju, škodljivosti lastnih odpadkov pa se bodo v prihodnosti vse bolj zavedali tudi gostinski obrati. Tri četrtine gostov meni, da gostinski lokali proizvedejo zaskrbljujočo količino odpadkov. Raziskava kaže, da bo bodo bari in restavracije prihodnosti več prispevali k lokalnemu gospodarstvu z nabavo lokalno hrane in pijače, prav tako pa bodo pozitivno prispevali k lokalni skupnosti s podporo lokalnih ciljev.
Več o raziskavi si preberite TU.