Dan brez zavržene hrane
TAM-TAM Inštitut se je že drugo leto zapored pridružil akciji »Dan brez zavržene hrane«, ki je nastala na pobudo Lidla Slovenija.
Lidl Slovenija
Kratek opis akcije: Zavržena hrana je danes eden od večjih globalnih izzivov, ki ima visoko etično, okoljsko in finančno ceno. Na svetovni ravni se zavrže približno tretjina vse hrane, proizvedene za ljudi, veliko odgovornost pri tem pa nosijo gospodinjstva. Akcija »Dan brez zavržene hrane« je namenjena ozaveščanju o odgovornostih posameznika in spodbujanju varčnejšega ravnanju s hrano v gospodinjstvih.
Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v letu 2020 v Sloveniji nastalo 143.570 ton odpadne hrane, vsak prebivalec Slovenije pa je pred dvema letoma zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane, kar je kilogram več kot leto poprej. Pred prihajajočim 2. slovenskim dnevom brez zavržene hrane, ki bo 22. aprila 2022, je Lidl Slovenija razpisal nagradni natečaj »Nisem za stran, vzemi me v bran«, v okviru katerega zbirajo okusne reciklirane recepte iz živil, ki v gospodinjstvih največkrat ostajajo ali pa jim bo kmalu potekel rok uporabe.
K sodelovanju na natečaju vabijo s kreativnimi plakati na plakatnih mestih TAM-TAM-a po vsej Sloveniji. Sodelujoči lahko svoj reciklirani recept oddajo do vključno 26. aprila 2022 na spletnem mestu www.danbrezzavrzenehrane.si.
Elementi akcije: TAM-TAM-ova plakatna mesta
Partnerji projekta: program Ekošola, Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, TAM-TAM, Ministrstvo za okolje in prostor (LIFE IP CARE4CLIMATE)
Oblikovalec: Primož Škrl
Kreativna zasnova: Agencija Taktik
Fotografije: Petra Slapar